Régi játékokkal is van munka 5. - 1.rész
2020. augusztus 21. írta: ToyaHSW

Régi játékokkal is van munka 5. - 1.rész

stretcha_fetcha_1.JPG

Ahogy azt ígértem nektek, nem hagyom abba a régi játékok felújításával vagy inkább elfogadhatóvá tételével foglalkozó sorozatot. Bár még mindig maradok a kisautóknál, ezúttal méretarányt váltok. Eddig még nem foglalkoztam a Matchbox játékokkal, de most erre is sort kerítek.
Tartsatok velem ezúttal is a sorozatban, amelyben most a klasszikus Stretcha Fetcha felújításába vágok bele, amit legtöbben mentőautós változatban ismerhettek.

A Stretcha Fetcha ahogy említettem egy klasszikus Matchbox kisautó, ami egy kitalált autót mintáz és formájában egészen futurisztikus látványt nyújt.
Ha belegondoltok, hogy a kisautó 1972-ben jelent meg a Superfast sorozatban, akkor még inkább különlegesnek számít.
Több változatban is készült 1980-ig, így megvásárolható volt a fehéren kívül, piros és zöld színekben is. Alapvetően mentőautóként találkozhattatok vele a legtöbben, de baleseti mentőként és egy Viper Van felirattal ellátott változat is készült belőle.

Én most az eredeti mentőautós változatot szemeltem ki a felújításra, aminek szép állapotban így kellene kinéznie:

46b05-1.jpg

A hozzám került játék természetesen nem volt ilyen kiváló állapotban, így az első lépés az volt, hogy külső szemrevételezéssel igyekeztek felmérni a hiányosságokat és a hibákat.
A karosszéria és az alváz viszonylag jó állapotban vészelte át az eltelt éveket, ami a Matchbox gyár érdeme. Persze a festék néhány helyen már megkopott, de ez az időnek tudható be.
A matrica a kocsi oldalán már elég gyalázatos állapotban van, de ezt természetesen újra cserélem majd a tervek szerint.
A belső rész egészben van, azonban a hatalmas üveg felületen látszik, hogy valaki nagyon sokat játszott a kisautóval és nem kímélte azt. Ennek megfelelő a műanyag üveg néhány helyen már repedt és karcos, de ezt majd igyekszem javítani.
A felnyitható hátsó ajtó hiányzik a játékról, így ezt meg kell majd terveznem és 3D nyomtatással elkészítenem.

A külső felmérés után következhetett a szétszerelés, ami a Matchbox kisautók esetében egy kicsit trükkös. Az alváz és a karosszéria általában egy szegeccsel van összeillesztve, amit két módon tudtok eltávolítani.
Az egyik a drasztikusabb, de hatásos megoldás, amikor 2.5-es fúróval furjátok ki a szegecset. Ennek a megoldásnak a hátránya, hogy a szétszedés után menetet kell vágni a karosszéria megfelelő furatába és csavaros megoldást kell kialakítanotok.
A másik megoldás, hogy a szegecs széleit óvatosan megpróbáljátok felhajtogatni egy aprócska csavarhúzóval. Ez egy kicsit pepecselős megoldás, de szerencsés esetben így is sikerrel járhattok.
Ennél a játéknál az utóbbi megoldás mellett döntöttem, így majd a szegecselést a javítás végén néhány ütéssel eredeti állapotba tudom majd hozni.
Miután szétszedtem az alvázat és a karosszériát már csak ki kellett szednem a műanyag elemeket és ezzel a játék szétszedésre is került.
Következhet a javítás, amibe a jövő héten vágunk bele...

Tartsatok velem akkor is!

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt  teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket!

Patreon támogatók jelentkezésével még gördülékenyebb munkára, még több bejegyzésre, még több videóra és folyamatosan új tartalmakra számíthattok.

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr916171296

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása