Gyerekkorunk könyvei 3.rész
2020. június 15. írta: ToyaHSW

Gyerekkorunk könyvei 3.rész

Ahogy az utóbbi hetekben már megtapasztalhattátok, ezúttal gyerekkorunk kedvenc könyveit igyekszem felidézni nektek. Sajnos nem mindenre emlékszem amit olvastam és ezért a segítségeteket is szívesen veszem a múltidézésben.
Ezúttal újabb öt olyan könyvet hoztam nektek, amire szerintem néhányan emlékeztek gyerekkorotokból.
Ezeknek egy részét szerintem érdemes megmutatni a gyerekeiteknek is, akik hozzátok hasonlóan sok szép élményt szerezhetnek az olvasással.

Tartsatok ezúttal is velem!

c36676e8c7a60ad8d7b174b77799da1e.jpg

A Nyitnikék könyveket a tanárok előszeretettel ajánlották a diákok figyelmébe és az iskolán keresztül meg is lehetett vásárolni azokat.
A két kötetes kiadványban a 6-10 éves gyerekek találhattak feladatokat, verseket, rajzokat, amelyek az iskolában tanultakhoz kapcsolódtak.

img04797.jpg

Egy kép alatt két könyvet tartogatok nektek. Mind a két mesekönyv szerves részét képezte a gyerekkorunknak a 70-es években.
A Minden napra egy mese című könyvben számtalan klasszikus mesét olvashattak a gyerekek, ahol a szerkesztők még arra is figyeltek, hogy a mesék hónapról-hónapra és napról-napra szórakoztassák a gyerekeket.

A Kis gyermekek nagy mesekönyvében is nagyok sok klassz mesét találhattunk. A szerzők között pedig megtalálhatóak voltak a Grimm testvérek, Gárdonyi, Móra, Gorkij, Benedek Elek meséi is.
Szórakoztató kiadvány volt, bár számomra manapság már csak a borító ugrott be azonnal.
Szerencsére az antikváriumok weboldalain mind a két a mesekönyvre ráakadhattok.

18366097.jpg

Szabó Lőrinc verses kötete a Lóci óriás lesz egy igazi gyerekeknek szóló remekmű. Az én egykori darabomat a Würtz Ádám által készített rajzok díszítették, amelyek egy kissé gyerekesek, de rendkívül barátságosak voltak.
A versek között pedig olyanokat találhattam meg mint az Esik a hó, A rádió, Lóci és a számok vagy a kötet címadó versét a Lóci óriás lesz.

1426.jpg

Van néhány igazi klasszikus, ami nem maradhat ki a sorból ha gyerekkönyvekről beszélünk. Ilyen az Alan Alexander Milne által írt Mici Mackó is, amelyen nagyon sokat dob a Karinthy Emília és Karinthy Frigyes által készített fordítás is.
Ezt a könyvet az én gyerekkoromban szinte kötelező volt elolvasni és szerintem a gyerekek azóta is ugyanolyan lelkesedéssel ismerkednek meg a Százholdas Pagony lakóival.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt  teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket!

Patreon támogatók jelentkezésével még gördülékenyebb munkára, még több bejegyzésre, még több videóra és folyamatosan új tartalmakra számíthattok.

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr4515810966

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása