Negro rágógumi
2020. június 05. írta: ToyaHSW

Negro rágógumi

negro_1.JPG

Ismét egy személyes emléket idézek meg a gyerekkoromból, amelynek apropóját az adja, hogy a gyűjteményben bizony egy kicsit viharvert formában, de a címben említett Negro rágógumi is megtalálható.
Nagyon vissza kell utaznom az időben, ha fel akarom idézni a gyerekkorom rágógumijait. Akkoriban ez egy viszonylag szűk és leginkább állóvízhez hasonlító piac volt, ahol néhány terméknek volt csak helye - mivel csak ezeket lehetett kapni.

Amivel a leggyakrabban találkoztunk az a klasszikus golyórágó volt, amit 4-es és 10-es kiszerelésben lehetett megvásárolni. A rágógumik 4-es változatát általában celofánban csomagolva árusították, míg a 10-es változatokat leginkább valami műanyag játék formájában próbálták meg értékesíteni (trombita, indián tomahawk, stb...) - erről már volt is post a blogon.
Ezen kívül találkozhattunk még a Turbo rágóval szerencsés esetben, amit trafikokban árusítottak jóval drágábban mint a hazai golyórágót, de nekünk jobban tetszett hiszen a csomagoláson belül egzotikus autók fotóit is láthattuk egy-egy papíron. Akkoriban még nem gondoltuk, hogy ekkora kultusza lesz a Turbo rágók papírjainak, így egy darabig gyűjtögettük azokat, majd szépen lassan mindannyian kidobtuk a kukába az aprócska papírdarabokat.
És persze volt az elmaradhatatlan Donald rágó, amit mi tévesen akkoriban Amerikával azonosítottunk. Persze gyerek fejjel ez nem is volt meglepő, hiszen Donald kacsa alapból amerikai, így ez számunkra azt jelentette, hogy a rágó is amerikai. A Donald rágókban szintén volt belül papír, amelyeken aprócska képregények voltak rajzolva. Ezeket is gyűjtöttük akkoriban, majd a Turbo rágók papírjaihoz hasonló sorsra jutottak ezek is. A Donald rágókat általában külföldi utazásokról hozták szüleink, de azért be lehetett ezt is szerezni a trafikokban.

Lényegében ez volt gyerekkorunk rágógumi felhozatala, amibe szinte berobbant a Negro szokatlan terméke. A 80-as évek elején a cég úgy gondolta, hogy a hagyományos cukorka változat mellett jobban elérhet a gyerekekhez, ha rágógumi formában is árusítja a terméket.
Természetesen ez azonnal siker is lett, ami több oknak is köszönhető volt.
A Negro cukrot vagy szereti valaki vagy pedig nem. Mivel a rágógumi a Negro ízeit idézte fel, így természetesen az ízt kedvelő gyerekek körében azonnal népszerű is lett a fekete golyó alakú rágó.
Bizony, jól olvastátok ez a rágógumi is golyó alakú volt és 4-es, majd később 1-es kiszerelésben is megvásárolható volt celofánba csomagolva.
Az igazi különlegessége persze az ízen kívül a színe volt. A rágógumi alapból fekete színű volt. Akkoriban ez magában különlegesség volt, de mi gyerekként arra gondoltunk hogy majd a hazai golyórágókhoz hasonlóan ez is elveszti a színét és fehér lesz a rágás során.
Nos ettől nagyobbat nem is tévedhettünk volna, ugyanis a rágógumi végig fekete maradt.
Aki akkoriban élt és kipróbálta a Negro rágót tudja mekkora élmény volt a fekete rágógumi, de aki nem az csak elképzelni tudja, hogy milyen élmény volt hogy órák múlva is fekete volt a rágónk :)
Persze az ízét ez a rágó is hamar elveszítette, de ezért kárpótolt bennünket a szín :)

Az interneten véletlenül találtam rá egy eladó bontatlan csomagra, ami azonban nem élte túl az elmúlt évek viharos időszakait. Az elmúlt 40 évben a rágógumi a helytelen tárolásnak köszönhetően egy egységes tömbbé állt össze a bontatlan csomagolásban.
Ha másért nem, de a csomagolása miatt mindenképpen megszerettem volna vásárolni a több más termékkel együtt hirdetett rágót. Nem is bántam meg, ugyanis ez is egy emlék a gyerekkorunkból ami mára sajnos teljesen eltűnt a boltok polcairól.

Természetesen a múzeumban majd ez a rágót is láthatjátok a többi hasonló termék mellett, de amíg nem tudom nektek személyesen megmutatni jönnek a megszokott fényképek.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt  teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket!

Patreon támogatók jelentkezésével még gördülékenyebb munkára, még több bejegyzésre, még több videóra és folyamatosan új tartalmakra számíthattok.

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr315740274

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Karolac 2020.06.08. 13:43:25

Hmm, sok mindenre emlékszem, de ez valahogy nem akar előjönni :) vannak még homályos foltok a történelemben.
süti beállítások módosítása