Gyerekkorunk könyvei 1.rész
2020. június 01. írta: ToyaHSW

Gyerekkorunk könyvei 1.rész

Gyerekként általában játékkal, televízió nézéssel és természetesen olvasással töltöttük a szabadidőnket. Akkoriban még nem volt internet és a számítógép is csoda számba ment, így egy mindenki számára elérhető szórakozást jelentett a könyv.
Szerencsére a könyvek akkoriban olcsónak számítottak és a gyerekeknek készült kiadványokból sem volt hiány, így szüleink, nagyszüleink vagy távolabbi rokonaink gyakran hoztak ajándékba nekünk különböző könyveket és ugye a könyvtárak is tárt kapukkal vártak bennünket.

Az elkövetkezendő hetekben igyekszem sorra venni azokat a kiadványokat, amelyekkel gyerekként Ti is egészen biztosan találkoztatok.

bobita.jpg

Gyerekként mindannyian találkoztunk Weöres Sándor Bóbita verseskötetével. A gyerekeknek készült kötetben számtalan költemény megtalálható. Ezek közül a Bóbita című verset szerintem mind a mai napig nagyon sokan fel tudják idézni és legalább néhány sort el tudnak belőle mondani.

7aa59cc65d4958c229d24c3f42657b12.jpg

Mátra alján, falu szélén lakik az én öreg néném...Erre a mondatra mindig emlékezni fogok a Fazekas Anna által írt Öreg néne őzikéje című verses mesekönyvből.
Persze ez hozzám közel áll, hiszen én is a Mátra alján lakom, de ettől függetlenül is imádtam gyerekként ez a könyvet. A kemény fedeles, zöld színű könyv féltett kincsem volt és szerintem még mind a mai napig megvan itthon.

20120824-ablak-zsiraf-konyv5.jpg

Gyerekként Ti is egészen biztosan találkoztatok az Ablak Zsiráf nevű gyerekeknek készült lexikonnal. A 70-es évek elején megjelenő kiadvány nevét egyszerűen az első és az utolsó szóról kapta, ami a lexikonban szerepelt.
A kiadvány annyira népszerű volt a gyerekek körében, hogy mára már túljutottak a 38.kiadáson is.
Én még a bal felső sarokban látható változatot forgattam sokakhoz hasonlóan.

682432_5.jpg

A Gőgös Gúnár Gedeonnal még egész fiatalon találkozhattatok Ti is. A Varga Katalin által írt könyv az általános iskola első osztályosok számára készült és leginkább az alapvető dolgokkal igyekezett őket megismertetni.
A kis és nagybetűkkel, valamint természetesen az olvasás tudományával.
Az első kiadás 1962-ben jelent meg és azóta már túl van több mint 50 kiadáson a könyv.

94b3b93fc3d058ae41d6f1a23f5c1891.jpg

Szintén iskolai segédanyagként volt megtalálható a könyvesboltok polcain a Mosó Masa mosodája című könyv, amit Varga Katalin írt.A könyv lényegében a versek, mondókák és rövidebb mesék segítségével igyekezett a gyerekeket bevezetni a helyesírás világába.
Az első kiadása 1969-ben jelent meg és azóta már több mint 33 kiadást élt meg a remek kis könyv, aminek rajzait F.Győrffy Anna készítette.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt  teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket!

Patreon támogatók jelentkezésével még gördülékenyebb munkára, még több bejegyzésre, még több videóra és folyamatosan új tartalmakra számíthattok.

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr1515733330

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása