Gyerekkorunk televíziós műsorai 5.rész
2020. április 27. írta: ToyaHSW

Gyerekkorunk televíziós műsorai 5.rész

Természetesen folytatom a már néhány hete elkezdett sorozatot, amiben a 60-as, 70-es és 80-as évek gyerekeknek készült műsorait veszem sorba.
Voltak már a visszaemlékezésben oktató és ismeretterjesztő műsorok, fiataloknak szóló magazin műsorok, vetélkedők és néhány külföldi filmsorozatot is felidéztem.
Természetesen itthon is készültek filmek és sorozatok, amelyek közül van bőségesen olyan ami mára kultikus darabbá vált. Most ezek közül idézek fel néhányat nektek.

79upx4zd71k5.png

A kép az Utánam srácok című filmből van, ha valaki nem ismerné fel a szereplőkről. A film két lakótelepi csapatról szól. Az egyik az András által vezetett, ami leleményességével és eszével tűnik ki, míg a Lada által vezetett másik csapat inkább az erejével igyekszik sikereket elérni.
Természetesen itt is volt egy lány akinek a kegyeit próbálták elnyerni a fiúk és természetesen a sorozat végén a jó győzedelmeskedett.
Amiről ma leginkább az eszünkbe juthat a film, az a zene amit a Generál együttesnek köszönhetünk.

letoltes_2.jpg

A kor legnagyszerűbb színészeit vonultatta fel az Égig érő fű című gyerekeknek készült mese és klasszikus máig használt mondatokat adott nekünk.
A színészek között Rajz Jánossal, Zente Ferenccel, Balázs Péterrel, Harsányi Gáborral, Fónay Mártával, Ullmann Mónikával és sok más rendkívül ismert névvel találkozhattunk.
A történet szerint Poldi bácsi a parkőr 52 év után nyugdíjba készül. A nyugdíj közeledtével egyre többször emlegeti, hogy mennyire is fog majd neki hiányozni az a szép zöld gyep.
A gyerekek erre összefognak és kitalálják, hogy a pesti bérház belső udvarát befüvesítik a nyugdíjba vonulás napjára. Persze ez nem túl egyszerű feladat és sok kalandon át vezet a sikerig az út.

kk_eljen03.jpg

Csukás István írásából a kor legnépszerűbb gyerekszínészeit felvonultatva került a televízió műsorára 1974-ben a Kemény kalap és krumpliorr.
A Vadliba őrs tagjai szeretnék felkutatni az állatkertből ellopott majmokat. Igyekeznek a felnőttek által elrontott dolgokat rendbe hozni, azonban útjukat mindig keresztezi az elátkozott fagylaltos Bagaméri, aki nagyon vágyik a majmok megtalálásáért járó jutalomra.
Érdekes kalandos és nem utolsó sorban vicces sorozat, amit mindenkinek látnia kell legalább egyszer.
Alfonzó Bagaméri szerepében brillírozik, de Szilágyi István is nagyszerűen alakítja Lópici Gáspár szerepét.

906.jpg

A képen a Szeleburdi család látható. A Bálint Ágnes által írt történet a Faragó családról szólt, akik egy pesti bérházban laktak. A család nagyon vidám, hangos és harsány és igyekszik megfelelő humorral és találékonysággal túlélni az anyagi nehézségeket amelyek elvileg addig állnak fent míg a családfő könyve meg nem jelenik.
A későbbiekben a történet folytatást is kapott, ami a Szeleburdi vakáció néven vált ismerté.

736.jpg

A képen az Öreg bánya titka című sorozat főszereplőit láthatjátok. Aki nem találkozott volna még a sorozattal annak néhány szóban megpróbálom azt leírni.
Kisvacak (középen) megpillantja a régen elfeledett bánya lejáratát. Ezt követően a fiúk úgy határoznak, hogy megpróbálják felderíteni mit is rejt a bánya, de ezt Gasch Lipót megtiltja nekik mondván, hogy a bánya egyenesen a pokolba vezet.
Persze a bánya nem a pokolba vezet és a srácok a sorozat végére fel is tárják a hatalmas titkokat.
Szórakoztató mese, amit szerintem a gyerekek ma is annyira élveznének mint mi régen.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt  teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket!

Patreon támogatók jelentkezésével még gördülékenyebb munkára, még több bejegyzésre, még több videóra és folyamatosan új tartalmakra számíthattok.

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr8715643140

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zoltán Dinai 2020.04.28. 15:44:17

Nagy kedvenc volt a Le a cipővel! film is.

Zoltán Dinai 2020.04.28. 15:45:34

Nagy kedvencem volt a Le a cipővel! ifjúsági film is.

Tökönrúgott Feleségek 2020.04.28. 19:49:15

@Zoltán Dinai: Abban hatalmasat játszottak a nagynevű színészeink! Kaló Flórián, Bánhidi László, Kovács Károly, Paudits, no meg persze Pólika Pál als. Gyenge Árpád :) Felnőtt fejjel szinte jobban élvezem nézni!

minekez 2020.04.28. 20:38:25

Gazsi bácsi lótetű...

Gulyas Agnes 2020.04.28. 23:20:41

Nagyon szerettem az Utazás egy mosolyért című lengyel sorozatot. Emlékszik rá valaki?

Gulyas Agnes 2020.04.28. 23:21:43

Ja és a Palacsintás király!

2020.04.29. 11:39:01

Az Utánam srácok!-at bármikor meg tudom nézni.
Nekem egyik kedvencem a Tessék engem elrabolni, azt gondolom, a jó filmadaptációk közé tartozik (a film egyik zenéjét a Pink Floydtól "kölcsönözték"), nem utolsósorban Jakab Zoltán miatt.
Aztán még ott van A kárókatonák még nem jöttek vissza, nemrég néztem újra harmincakárhány év után, meglepődtem, hogy Jakab Zoltán ebben a filmben is szerepel (a könyv persze nagyjából beszerezhetetlen, Gion Nándor életművét nehéz összegyűjteni, ugyan volt egy gyűjteményes kiadás a Noran Libro Könyvkiadó jóvoltából, de ha fel is bukkan egy-egy darabja, szép árat kérnek érte).
Gyermekrablás a Palánk utcában, természetesen a Süsü, a sárkány, a későbbi darabok közül a Gyalogbéka (úgy is, mint a Magyar Néphadsereg imázsát szolgáló sorozat). Voltak önálló filmek is, amik szinte mintha egy sorozat részei lennének, Öcsi, a sztár, A világ legrosszabb gyereke, Tűrhető Lajos, aztán A Dongó Őrs kalandjai, Kicsi a bors... (Takács Vera remek filmjei-sorozatai).
Aztán Mericske Zoltán sorozatai (bár ezek talán inkább az oktatást-nevelést szolgálták), például a Csúzli.
Egyik kedvencem (ha már Mericske Zoltán) a Suli-buli (film és sorozat), ami szintén pixillációs technikával készült (mint a Csepke).
Szóval hát ja.

holt költő 2020.04.29. 13:14:26

Apró korrekció: Az öreg bánya titka képen jobbról balra Lacó (Losonczi Gábor), Pöcök (Jelisztratov Szergej) és talán valamelyik Kenguru-iker (Zsibók István vagy László).
Kisvacak (Kovács Krisztián) nincs ezen a képen.
Viszont valamennyien szerepeltek az Utánam, srácok!-ban is.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2020.04.29. 13:43:02

A fentebb említett "Le a cipővel!" film Csukás István "Nyár a szigeten" c. ifjúsági regényéből készült és zseniális lett! :)

holt költő 2020.04.29. 16:05:32

@holt költő: A harmadik nem Kenguru, hanem Tivadar (Tartsay Vilmos).
süti beállítások módosítása