Gyerekkorunk televíziós műsorai 2.rész
2020. április 06. írta: ToyaHSW

Gyerekkorunk televíziós műsorai 2.rész

Az előző részt folytatva ismét a magazin műsorok közül válogattam néhány emlékezetes darabot, amivel a fiatalokat igyekeztek a televízió képernyője elé szögezni 1-2 órára.
Ezek a televíziós műsorok sokunk gyerekkorát meghatározták és hétről-hétre követtük a műsorok újabb részeit

372.jpg

Ha fiataloknak szóló televíziós műsorokról írok, akkor mindenképpen meg kell említeni a Kölyökidő című műsort, ami tényleg nagyon sok fiatal életét meghatározta.
Ebben nagy szerepe volt Takács Verának, aki nagyszerűen hozta el a képernyőre a gyerekek mindennapos problémáit. A szereplők válogatása is telitalálat volt, hiszen mindenki tudott azonosulni a neki szimpatikus karakterrel.
Erre pedig szerintem nagyon sokan még most is emlékeznek:

hqdefault.jpg

Havonta egyszer tűnt fel a televízió képernyőjén a fiatal tehetségeket kereső műsor az ÁSZ. Az ÁSZ az ország különböző városaiban tűnt fel és igyekezett az adott helyről a lehető legtöbb tehetséges embert bemutatni.
Természetesen minden műsorban feltűntek a kor legnagyobb zenészei is, de a prímet az akkor még nagyon fiatal, de már nagyon jó beszélőkével rendelkező Geszti Péter vitte.
Szerintem ebből a műsorból is tudok egy olyan videót mutatni nektek, amire egészen biztosan nagyon sokan emlékeztek.

3kivansag.jpg

Ha klasszikus televíziós műsorokról esik szó, akkor nem szabad kifelejtenem a kommentben már hiányolt Három kívánságot sem.
A Dévényi Tibor által vezetett műsorban a gyerekek kívánságait igyekezett teljesíteni a Magyar Televízió stábja általában sikerrel. A nézők előtt rögzített adások hangulatát Tibi bácsi Pöttyös labdák dobásával igyekezett fokozni, akinek sikerült ilyen labdát elkapnia az kérhetett egy zeneszámot a műsorban.
Természetesen gyerekként egy adást sem hagytunk volna ki, ami ma már egy kicsit furcsának tűnik :)

oveges.jpg

Szerintem a képen látható idős úriemberre viszonylag kevesen emlékeznek. Az általa vezetett műsor még akkor ment a Magyar Televízió műsorán, amikor az adásokat fekete-fehérben rögzítették.
Az Öveges József professzor által vezetett Legkedvesebb kísérleteim című sorozatban olyan egyszerű fizikai kísérleteket láthattak a gyerekek, amelyeket egyszerűen otthon maguk is kipróbálhattak.
Igazi klasszikus oktató tévéműsor volt, ami azért mégis szórakoztatta a gyerekeket.

hqdefault_1.jpg

Szintén a gyerekek tanítását tűzte ki céljául az Úgy táncolnék veled című televíziós sorozat, amiben a klasszikus táncokon kívül a gyerekek a modernebb táncokat is elsajátíthatták a műsor keretein belül.
A műsorvezetés olyan híres színészeknek jutott mint Székhelyi József, Staub Dezső és Szolnoki Tibor. Ma már egy kicsit megmosolyogtató, hogy így próbáltak bennünket megtanítani táncolni, de akkoriban ez még jó ötletnek tűnt a televízió vezetősége számára.

Tartsatok ki, még mindig van a tarsolyomban néhány olyan televíziós műsor amire szerintem sokan szívesen emlékeztek majd.
A jövő héten folytatom a sorozatot, de ha eszetekbe jutna valami műsor, akkor azt nyugodtan írjátok meg egy hozzászólásban.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt  teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket! 

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr7815592596

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2020.04.29. 07:46:30

Staub Dezső? ;-)

Én a régi Iskolatévé adásaiból megnézegetnék párat. Emlékszem, a fizika is érdekesnek tűnt, pedig amúgy nem szerettem a fizikát.

2020.04.29. 11:47:51

Volt egy talán ismeretterjesztő sorozat, emlékeim szerint nem a Fürkész történetei, amiben talán mindenféle tájakat mutattak be (ez nem biztos), ha jól emlékszem, Tóth Tamás volt az egyik műsorvezető (a másik színész neve a világért sem ugrik be, arra emlékszem csak, hogy különleges keresztneve van), és az volt a szlogenjük, hogy "Hipp-hopp, ott legyek, ahol akarok". Tudja valaki, hogy mi volt ez?

J.Ildika 2021.10.25. 15:00:25

A műsor neve “Én táncolnék veled” volt és Tibi bá pontos labdákat dobált, nem pöttyöseket. :)
süti beállítások módosítása