Gyerekkorunk televíziós műsorai
2020. március 30. írta: ToyaHSW

Gyerekkorunk televíziós műsorai

Az elmúlt öt hétben az Esti Mesék között szemezgettem nektek, amelyek a gyerekkorunkat meghatározták. A Magyar Televízióban persze más műsorok is készültek a gyerekeknek, amelyeket igyekszem felidézni nektek.
Az első részekben a gyerekeknek készült magazin műsorokat igyekszem megidézni nektek, majd a továbbiakban a tévéjátékok és a mesék lesznek a középpontban.

Tartsatok velem ezúttal is és emlékezzünk együtt ezekre a régi időkre!

unnamed.png

A TTT ebben az esetben nem a Tűr, Tilt, Támogatot jelenti, hanem a Tízen Túliak Társaságát. Ez egy televíziós magazin volt, amit gyerekeknek készítettek.
Ebben bőségesen szerepeltek érdekes események, gyerekeknek szóló programok, sportesemények, hírességek és persze a gyerekek is az előtérbe kerülhettek egy-egy különlegesebb ötlettel, eredménnyel.

980ba00cc641eaa62f7e0f3201363f61.jpg

Ha gyerekműsorokról beszélünk, akkor a Zsebtévét semmiképpen sem szabad kifelejteni a sorból. A Zsebtévé 1965-ben debütált a Magyar Televízió műsorában és azonnal az egyik legnépszerűbb sorozattá vált. Ebben nagy érdeme volt a sorozat összes írójának és szereplőjének.
Ki ne emlékezne Móka Mikire, a Versmondó lányra, Hiszékeny úrra, Hakapeszi Makira, Fúrfangos Frigyesre vagy a mindig rosszalkodó Takács Bálintra.
A főszereplő Móka Miki szerepébe előbb Levente Pétert, majd Gyabronka Józsefet láthattuk, Hiszékeny úr Szuhay Balázs volt, a Versmondó lány szerepében pedig előbb Szerencsi Évát, Hűvösvölgyi Ildikót majd Málnay Zsuzsát láthatták a gyerekek.
A bábuk mozgatásáért Kemény Henrik legendás bábművész volt a felelős.
Érdekesség, hogy néhány részben nem szerepel Móka Miki. Őt ekkor testvérei helyettesítik, Móka Misi (Sirkó László) vagy Móka Marci (Mikó István).

kaldi_nora_juhasz_jacint_a_cimbora_musorvezetoi_2068439_8943.jpg

A képen Káldy Nórát és Juhász Jácintot láthatjátok, akik együtt vezették a gyerekeknek szóló Cimbora című kulturális műsort.
A televíziós műsort Szabó Mártának köszönhetjük, aki úgy gondolta az egykor Benedek Elek által életre hívott újságot érdemes televíziós formában folytatni. Ennek eredménye lett a verseket, kulturális eseményeket, novella részleteket bemutató műsor, amit természetesen akkoriban szinte minden gyerek figyelemmel kísért.
A Cseh Tamás által készített főcímre pedig egészen biztosan nagyon sokan emlékeztek még mind a mai napig.

prichina-smerti-miklosha-kolochai-433.jpg

Képen Kalocsany Miklóst és kutyáját Dorist láthatjátok, akik a Kuckó című televíziós műsor legemlékezetesebb műsorvezetői voltak. Ez már csak azért is érdekes, mivel a gyerekeknek szóló környezetvédelmi magazint 1968-ban indította el az MTV.
Az első időkben Bánhidi Andrea és Sárváry András vezették a műsort, de sokan leginkább Kalocsayról és kutyájáról emlékszünk erre a környezet és állatvédelemmel foglalkozó műsorra.
Szerintem hasonló műsor ma is simán elférne a televíziók műsorában...

kapcsoltam-6-600x338.png

A 70-es évek hétvégéinek rendszeres szereplője volt a gyerekek nagy örömére Rózsa György, aki ekkoriban az Idesüss! nevet viselő ajánló műsort vezette, ahol a következő hét televíziós gyerekműsoraiból válogatott a gyerekeknek.
Természetesen egy részt sem hagytunk volna ki, hiszen az akkor Rádió és Televízió műsorban a legkevésbé sem volt részletesen leírva, hogy mire is számíthatunk majd.

A héten ennyi régi televíziós műsort szerettem volna megosztani veletek, de ne aggódjatok mert még több hétre elég munícióval rendelkezem.
Természetesen ha az emlékeitekben él még gyerekműsor a televízióból, akkor azt kommentben osszátok meg velem is és nosztalgiázzunk együtt.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt  teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket! 

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr5515566996

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vincent 2020.04.03. 14:12:20

Jó kis összeállítás, köszönet érte! Talán csak Dévényi Tibi bácsi pöttyös labdái miatt van így hirtelen hiányérzetem, avagy a Három kívánságnak talán lehetett volna még helyet szorítani.

Vincent 2020.04.03. 14:47:01

Jó kis összeállítás, köszönet érte! Első blikkre talán csak Dévényi Tibi bácsit és a pöttyös labdáit hiányolom belőle, avagy a Három kívánságot, illetve közvetlenül a rendszerváltás előtt, már tinédzsereknek szóló Ász című országjáró műsort a fiatal Geszti Péter vezetésével. Az előbbit ma is emlegetik olykor, az utóbbi azonban mintha teljesen a feledés homályába veszett volna, pedig színvonalas és érdekes volt.

ToyaHSW 2020.04.03. 20:35:34

Lesz még folytatás. Az általatok említett egyik TV műsorról sem feledkeztem meg, de a Kölyökidő, Úgy táncolnék veled, Csepű, lapu, gongyola is idetartozik.
És azután jönnek majd a klasszikus gyerekeknek készült TV játékok és mesefilmek is :)

scottish 2020.04.22. 09:23:11

Apám. De jó volt akkor gyereknek lenni. Köszönöm a cikket, volt pár elfelejtett adat benne.

Mennyire agyhalott műsorok vannak mostanában a gyerekeknek, műveltségi vetélkedő manapság? Ugyan már...

2020.04.29. 07:40:14

Az Idesüss később Szuhay Balázzsal és Verebély Ivánnal futott.
süti beállítások módosítása