ME-621-es kínai rendőrségi autó
2020. január 09. írta: ToyaHSW

ME-621-es kínai rendőrségi autó

me621_1.JPG

Ezúttal ismét egy olyan játékot mutatok be nektek, amivel már találkozhattatok a Blog TV műsorában, de bejegyzést és fényképeket még eddig nem kapott.
A Kínában gyártott ME-621-es pedig megérdemli a figyelmet, ugyanis egy igazi különlegességről van szó.

A kínai játékgyártásból kikerülő hajtással rendelkező játékokat MS, MF és ME jelölésekkel látták el. Az MF a lendkerekes, az MS a felhúzós vagy óraműves szerkezettel ellátott, míg az ME az elektromos hajtással rendelkező játékokat takarta.
A kódnévhez minden esetben tartozik egy szám is, ami nagyban megkönnyíti a játékok azonosítását. Ezek az azonosító adatok általában a lemeztestre kerültek felfestésre, de előfordul az autók esetében hogy a rendszámtáblán is találkozni lehet a betű-szám kombinációval.

De térjünk át az ME-621-esre, ami sok tekintetben kilóg a megszokott kínai játékok vonalából. Az ME jelzésből tudhatjátok, hogy egy elemes játékról van szó, ami ebben az esetben bolygókerekes hajtást kapott.
Ezt nevezhetitek kitérőnek is, de tőlünk nyugatabbra leginkább Bump and Go néven találkozhattok az ilyen játékokkal. Ezeknél a játékoknál egy középen található hajtott kerék felel a kocsi haladásáért. A viszonylag bonyolult fogaskerék hajtással ellátott szerkezetnek köszönhetően ha a játék valaminek nekiütközött, akkor a bolygókerék elfordulásának köszönhetően a játék más irányba tudta folytatni az útját.
Ilyen szerkezettel találkozhattok többek között a Holdautó, az Űrautó, a Csengős Mozdony játékokban és számtalan más gyártó termékeiben is. Előszeretettel alkalmazták ezt a hajtást a kínai játékoknál is.

Az ME-621 a 80-as években készült és ennek köszönhetően számos olyan extrával rendelkezik, amelyek a korai ME sorozat darabjaiban nem találhatóak meg.
Ami azonban elsőre szembetűnik az a játék mérete. A rendőrségi autó a kínai játékok egy részét jócskán felülmúlja méretben. A rendőrautó 42 cm hosszú, 17 cm magas és a szélessége is eléri a 15 cm-t.
Mivel a fém lemezből készült, így ekkora méretekhez már komolyabb súly tartozott, de ez így felnőtt fejjel egyáltalán nem zavaró.
A kocsi külsőleg teljesen rendben van. Engem leginkább egy japán Nissan rendőrségi autóra emlékeztet, de a kereséseim eredményeként találtam olyat is, akit az autó formája a Mercedes egyik régebbi típusát juttatta az eszébe.
Ahogy az előbb említettem az autó alapvetően fém lemezből készült, de azért az extra alkatrészek műanyagból kerültek legyártásra. Ilyen extra alkatrész a két visszapillantótükör, a jármű teteje, valamint a sziréna és a villogók is.
A kocsi belső része természetesen fém lemezből lett megmunkálva és megfelelő grafikával látták el a valósághűbb megjelenés érdekében. Az utastérben két rendőr kapott helyet. A sofőr a kormányt fogja, míg az utas kezébe egy CB rádiót helyeztek a kínai gyártók.

A működtetéshez szükséges elemeket a játék alvázán található elemtartóba kell behelyezni. Az üzemeléshez 3 darab 1.5 V-os góliát elemre van szükség.
Ezt követően már csak a bekapcsolásra szolgáló tolókapcsolót kell elmozdítani és a játék működésbe is lendül.
A bolygókerekes játékok szokásos kóválygó mozgását, de ahogy említettem a játék a 80-as évek fejlődésének köszönhetően néhány extrát is tud.
Ezek közül mindenképpen ki kell emelni a jármű tetején található villogókat és a szirénát. Ez utóbbinak igazi idegtépő hangja van, amit szerintem a szülők nagyon rosszul tolerálhattak egykoron.
A másik játékhoz kapcsolódó extra, hogy a két rendőr a fülkében különböző mozdulatokat tesz. Mivel a kormány egy áttételnek köszönhetően forog a kocsiban, így a vezető keze is mozog ezzel együtt, a másik járőr előtt pedig amikor az autó megáll egy fény villan fel.

Összességében egy igazi különleges darabról van szó, ami már csak mérete miatt is érdekes lehet a gyűjtők számára. El tudom képzelni, hogy mennyire örülhetett az a kisfiú aki ilyen játékot talált a 80-as években a karácsonyfa alatt és este bekapcsolva megbabonázva nézte a fényeket és hallgatta a sziréna hangját.
Aki látta a Blog TV adását az tudja, hogy a kocsi kicsit betegesen mozog, de ez egy ilyen korú játéknál már természetesnek is mondható.
A sziréna és a villogók működnek és bár a sofőr keze már egy kicsit kilazult, de még kormányozza az autót.
A játék kiváló állapotban került hozzám és összesen a két tükör pótlásáról kellett gondoskodnom, amiben a 3D nyomtatás volt a segítségemre.

Most azt mondhatom tökéleteshez közeli állapotban várja a játék, hogy Ti is láthassátok.
Amíg azonban erre nincs lehetőség, jönnek a megszokott fényképek.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt  teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket! 

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr1515398134

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása