Rádiós magnó kerékpárra
2019. december 24. írta: ToyaHSW

Rádiós magnó kerékpárra

jc31_1.JPG

Ezúttal egy érdekes különlegességet mutatok nektek, amivel szerintem nagyon kevesen találkoztak itthon az utcán. A 80-as évek filmjeiben találkoztunk először a rádiós fejhallgatóval, a walkie talkieval és más egyéb érdekes technikai újdonságokkal.
Nekünk általában a walkman volt a technológia csúcsa, amit az övre csatolva hordhattunk és rettenetes minőségű fejhallgatókon keresztül hallgathattunk.

Persze tőlünk nyugatabbra számtalan egyéb technikai újdonság is elérhető volt a vásárlók számára.
Ezek közül volt az egyik a Youthtronics Junior Collection JC-31-es kerékpár kormányra szerelhető AM/FM rádióadás vételére alkalmas magnója.
A Junior Collection névből már gondolhatjátok, hogy ez egy fiataloknak készült eszköz volt, amit leginkább a BMX kerékpárok kormányán elhelyezett vízszintes merevítőre lehetett megfelelően rögzíteni.
A Youthtronics JC-31-esét természetesen az USA-ban is forgalmazták Radio Shack CTR-88 néven és az OSAKI cég is adott ki ehhez nagyon hasonló eszközt a gyerekek számára.

Ezúttal azonban a gyűjteménybe került Youthtronics Junior Collection JC-31-essel ismerkedünk majd meg közelebbről. Ez az eszköz lényegében egy walkman és egy AM/FM rádió kombinációjából született meg.
Persze nagy előrelépés volt, hogy a walkmanektől eltérően ezt már a beépített hangszórókon keresztül is lehetett hallgatni és persze vagánykodni vele, de azért a fejhallgató kimenet sem maradt le az eszközről.
A felépítésének fontos része volt a magnetofon, ami a walkmanekhez hasonlóan összesen PLAY/FF/STOP gombokkal rendelkezett - ami a mai fiatalok számára lefordítva annyit jelentett, hogy lejátszani, előretekerni és leállítani lehetett a gombok segítségével a magnetofon részt.
A JC-31-es elején ezen kívül még néhány kapcsoló és potméter kapott helyet. Megtalálható volt rajta egy tolópotméter a hangerő szabályozására, egy kapcsoló a magnetofon/rádió között üzemmód váltásra, egy kapcsoló az AM/FM váltásra és egy forgatható potméter a rádió rész hangolására.
Ezen kívül még néhány dugalj kapott helyet az előlapon, amelyek közül az egyik a már említett fejhallgató csatlakoztatására szolgált, míg a másikon keresztül adapterrel is tudtuk üzemeltetni az eszközt (ez utóbbi nem volt tartozék).
Amúgy a működtetéshez 4 db 1.5 V-os ceruzaelemre volt szükség, ami persze nem garantált napokig tartó üzemidőt.
A magnetofon résznek a nyitása és zárása teljesen manuálisan működött. Egy billenő patent zárta az ajtót, amit elmozdítva lehetett felnyitni az ajtót és a kazettát behelyezni.
Innentől már nem volt más lenyomni a Play gombot és máris élvezhettük a kedvenc zenéinket a játszótéren a haverokkal vagy kerékpározás közben.

A kerékpárra rögzítéshez egy bilincs szolgált, amit a kormány megfelelő helyére lehetett rögzíteni. A rögzítés után már csak be kellett tolni a JC-31-est a megfelelő helyre és máris mi lehettünk a legvagányabb bicajosok a városban.
Elesni azért nem volt érdemes a kormányra szerelt rádiós magnóval, hiszen akkor a műanyag házas szerkezet szilánkjaira tört volna szét, de ezt a rizikót szerintem az elismerő pillantásokért néhányan bevállalták.
A technika fejlődésével ahogy jött a kormányra szerelhető rádiós magnó, úgy el is tünt.
Ma már csak a hozzám hasonló retro kedvelők jönnek lázba egy-egy ilyen szerkezetet meglátva.

A hozzám került darab eredeti dobozzal büszkélkedhet. A kormányra rögzítő elem már elveszett, de a lényeg ennek ellenére megmaradt.
Számomra volt a legnagyobb meglepetés, hogy bekapcsolás után azonnal működésre lehetett fogni. Igaz csak a rádiós részt teszteltem, de az tökéletesen befogta az állomásokat. Kicsit recsegett a hangerő állítgatása közben, de ez egy ilyen korú eszköznél teljesen természetes.
Nagyon örülök, hogy egy ilyen általam nem is ismert régiség is bekerült a gyűjteménybe. Természetesen a múzeumban találkozhattok majd vele és meg is hallgathatjátok majd, de amíg erre nincs lehetőség maradnak a megszokott fényképek.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt  teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket! 

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr4115362698

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása