NDK Wartburg 1898 Makett
2019. december 06. írta: ToyaHSW

NDK Wartburg 1898 Makett

wartburg1898_1.JPG

Ahogy azt a tegnapi bejegyzésben már említettem nektek, az elkövetkezendő napokban pár olyan régi makettnek szentelek figyelmet, amelyeket már röviden bemutattam nektek a blogon. Ezeknek az összeragasztható régi autóknak mindegyike az NDK-ban készült és azt hiszem érdemes mindegyikre külön bejegyzést szentelni.

Említettem már nektek, hogy a szocializmusban az elérhető hobbyk közé tartozott a makettezés. Ehhez a szocialista országok műanyagipara remek alapanyagokkal szolgált. Makettek szinte az összes környező országban készültek. Csehszlovákiában leginkább repülő gépek és autók, a Szovjetunióban leginkább hajók, míg az NDK-ban repülőgépek, autók és még űrhajó is.
Az NDK makettgyártás központi helye a Plasticart gyára volt, de azért máshol is készültek összeragasztható dekorációs célra készült játékok. Ilyen volt az MK-Modell nevű cég is, ahol többek között a ma bemutatásra kerülő veterán autó is készült.

Az MK-Modell kínálata elég széles volt abban az időben. A teljesség igénye nélkül íme néhány náluk készült makett: Dixi 1907, Wartburg 1898, Dixi 1909 Landaulet, Hanomag Limuzin 1925, Hanomag Lieferwagen, Texan, Jersey-Bounce, Dixi SM15 Lastwagen, Dixi DA1, Hanomag Cabriolet 1925.
Minden autó 1:25-ös méretarányban készült, ami alól a ma bemutatásra kerülő 1898-as Wartburg sem kivétel.

_59.jpg

A makettet a szokásos kemény kartondobozban árulta a MK-Modelle és összesen két változatban került a boltok polcaira. Készült belőle nyitott és tetővel ellátott makett is. Lényegében a két változat közötti egyetlen különbséget a műanyagból készült tető elem jelentette, amit nagyon egyszerűen le lehetett venni az autóról.
Ami igazából az évek alatt változott a játékkal kapcsolatban az a színösszeállítás volt. Az első időkben még inkább élénk színekkel lehetett találkozni, de a későbbiekben konszolidálódtak ezek a színek.
Az NDK mérnököknek így sikerült összehozni a nálam is megtalálható, fekete-sárga-kék-világoskék-szürke-fehér színkombinációt egy autón.
A makett amúgy nem állt túlságosan sok darabból, de ezek egy része nagyon vékonyka volt. Ezek természetesen az idő során ahogy a műanyag öregedett, a ragasztó engedett, a gyerekek kezébe kerülve vagy a helytelen tárolásnak köszönhetően itt-ott eltörtek vagy alkatrészek leestek.

A nálam található régi 1898-as Wartburg is pontosan ezt a pályát futotta be. Még édesapám vásárolta az NDK-ban és ő is rakta össze a szocializmusban, majd egy idő után a gyerekszobát díszítette.
Ezen idő alatt bizony költöztünk és erről a klassz műanyag kisautóról is elfeledkeztünk. Szerencsére néhány éve sikerült előásnom és biztonságba helyeznem.
Erről a játékról is törtek le és tűntek el alkatrészek, de alapvetően a kocsi még mind a mai napig kocsi. A kerekek forognak, a tető megmaradt. Az egyik első lámpa és az egyik hátsó sárvédő viszont az elmúlt 40 évben valahova elveszett.
Ezeket persze sok kutatással lehetne pótolni, de szerintem ennek a régi NDK-ban gyártott makettnek éppen ez adja meg a báját.

Természetesen a múzeumban ezzel a kinccsel is találkozhattok majd, de amíg nincs lehetőségem személyesen megmutatni nektek, maradnak a jól megszokott fényképek.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt  teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket! 

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr6915337142

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása