PIKO Elektra varrógép
2019. november 05. írta: ToyaHSW

PIKO Elektra varrógép

elektrapiko_1.JPG

A PIKO varrógépekről már többször is esett szó a blogon mind cikkben, mind pedig a Blog TV adásában. Ha jól emlékszem a PIKO Elektra varrógépet is bemutattam már nektek, de úgy gondoltam a most érkezett gyönyörű darabbal kicsit jobban betudom mutatni nektek ezt az NDK-ban készült régi játékot.
A legújabb, gyönyörű állapotban megmaradt darabot Szegedi Gabriella ajánlotta fel a gyűjtemény részére.

A lányoknak készült játékokról már nagyon sokat írtam és beszéltem nektek. Ahogy a fiúknak készültek játékok a szocializmusban, úgy a lányok is megkapták a maguk kis világát kicsinyített formába.
Ehhez szinte minden rendelkezésre is állt, így a konyháktól, a babákon át a különböző háztartási gépekig készültek játékok a gyengébbik nem számára.
Persze ahogy a fiú játékoknál is számított az életre való nevelés, úgy ez a lány játékoknál is legalább ennyire fontos volt. Ennek köszönhetően a lányok már gyerekként találkoztak a mosógéppel, nem volt idegen számukra a turmixgép, a vasaló, vagy a varrógép sem.

A lányoknak készült játékok fejlesztésében és gyártásában a szocialista táboron belül a PIKO járt az élen. A PIKO szinte mindent gyártott, amivel a gyerekek játszani tudtam.
A kínálatban a távirányítós autóktól kezdve, a bonyolult robotgépek, porszívók és varrógépek is megtalálhatóak voltak. Ezek a játékok közös jellemzője volt, hogy elemmel működtek és általában a szabványos PIKO villanymotor volt a lelkül, ami különböző áttételek segítségével keltette életre a játékot.
Persze gondos szülők anyagi okokból az elemmel működő játékok nagyobbik részét átalakították trafós megoldásra, ami a pénztárcát egészen biztosan kímélte.

A varrógépek között is a PIKO volt az igazi csúcstartó. A kínálat igazán bőséges volt és lényegében autós hasonlattal élve a Trabanttól a Mercedesig terjedt.
A sorozat Trabant darabjának számított a ma bemutatásra kerülő Elektra, míg a Mercedes kategóriát a Sybill képviselte.
A PIKO Elektra a tényleg csak a gyakorlásra volt alkalmas. A rajta található kapcsolók bekapcsolásával lehetett elindítani a varrógépet, míg a másik kapcsoló segítségével a beépített világítást lehetett felkapcsolni.
Ez a gép még nem tudott mintában varrni, alap kiszerelésben nem tartozott hozzá pedál sem (bár ezt lehetett vásárolni külön a játékhoz), ezzel tényleg csak a varrógéppel tudtak megismerkedni a gyerekek.
A működtetéshez az alsó részben kellett elhelyezni 1 darab góliát és 1 db 4.5 V-os lapos elemet vagy 3 darab góliát elemet, ami után már nem is volt más dolguk a kislányoknak mint a szabásminta alapján nekikezdeni a varrásnak.

Ahogy említettem már nektek az Elektra varrógépet már bemutattam nektek. Ami mégis különlegessé teszi a most bemutatásra kerülő játékot az az állapota. A doboza tökéletes állapotban maradt meg és a belül még olyan apróságokat is meglehet találni mint a cérnakihúzó vagy a játékhoz tartozó német nyelven íródott szabásminta.

Nagyon örülök, hogy Gabriellának köszönhetően ilyen szép állapotban is bekerült a gyűjteménybe a PIKO Elektra, mert így talán még jobban megismerhetitek ezt a játékot.
Természetesen a múzeumban dobozban és dobozon kívül is láthatjátok majd reményeim szerint ezt az NDK-ban gyártott játékot, de addig maradnak a megszokott fényképek.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt  teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket!

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr9215291224

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sunny Days 2019.11.06. 16:19:43

Nekem volt ilyen! Láncöltéssel varrt. Elemre sosem jutott, a jobb oldali tekerővel lehetett elem nélkül varrni. A szabásmintára nem emlékszem, de a dobozára határozottan igen.
süti beállítások módosítása