Dugós játékpisztoly
2019. október 03. írta: ToyaHSW

Dugós játékpisztoly

dugospisztoly_1.JPG

A mai napon egy pisztolyt szeretnék bemutatni nektek, ami valahogy a kultikus státuszba került mára annak ellenére is, hogy egy nem túl különleges játékról van szó.
Ezúttal a dugós pisztollyal ismerkedhettek meg.
A dugós pisztoly vagy puska számtalan változatban készült és jellemzően a hazai kisipar termékei között volt megtalálható. Ez valószínűleg a viszonylag egyszerű előállításnak volt köszönhető, ami valamicske haszonnal kecsegtette az akkori magánvállalkozókat.

A dugós fegyverek felépítése nem volt túlságosan bonyolult. A fegyver minden esetben kapott egy felhúzó szerkezetet, amit hátrahúzva egy dugattyút mozdítottunk el a csőben. Ez a viszonylag szorosan illesztett dugattyú a ravasz meghúzására elindult előre aminek köszönhetően a csőben megtalálható levegő is elindult előre és kilökte a dugót a cső végén.
Igen, egy dugót kellett a cső végébe dugni, ami szintén elég szorosan illeszkedett és jellemzően rendkívül puha műanyagból vagy gumiból készült. Ezt a dugót hozzákötötték valami vékony fonállal a fegyverhez, ellenkező esetben egy lövés után hosszú dugó keresgéléssel folytatódhatott volna a játék, ráadásul balesetveszélyes is lett volna a viszonylag nagy sebességgel kirepülő lövedék.
A jó dugós fegyverek lényeg a megfelelő illesztések eltalálása volt, aminek köszönhetően a lövedék nagyobb sebességgel és hanggal tudott kirepülni a cső végéből.

A hozzám került változaton egyáltalán nincs jelölés, így a gyártóval kapcsolatos információkkal sem rendelkezem. A fegyver amúgy fehér színű és az egyetlen díszítés a markolat recézése rajta. Ezen kívül a megszokott elemek találhatóak rajta.
A dugattyús rész felhúzására mind a két oldalon ki lett alakítva lehetőség, amelyeket ennél a fegyvernél a gondos illesztések és a félrehúzás elkerülése érdekében érdemes is használni.
A belül található rugó még így az évek elteltével is rendkívül feszes és elképesztő erővel rendelkezik. Ennek is köszönhető, hogy a dugót benyomva elég szép hangot ad ki a fegyver az elsütést követően és tényleg messzire repülne a dugó ha nem lenne hozzákötve a fegyverhez.
Kicsit sajnálom, hogy a gyártóval kapcsolatos információkat és a gyártás idejét nem tudtam kideríteni (ha nektek van infótok azt szívesen veszem), de így is nagy öröm számomra, hogy egy ilyen régi játék működőképes és hiánytalan állapotban került be a gyűjteménybe.

Természetesen ha sikerül összehoznom a múzeumot, akkor nektek is lehetőségetek lesz majd kipróbálni ezt a játékot is, de addig maradnak a megszokott fényképek.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt  teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket!

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr6215191138

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása