Pana Pet 70 rádió
2019. október 01. írta: ToyaHSW

Pana Pet 70 rádió

panapet_1.JPG

Mint tudjátok a játékok mellett azért néha más is bekerül a gyűjteménybe, ami a terveim szerint dekorációként szolgál majd a múzeumban. Ennek az az értelme, hogy életképek keretében láthassák a mai gyerekek milyen környezetben is töltöttük a napjainkat és milyen tárgyak vettek bennünket körül.
Így került a gyűjteménybe több lemezjátszó, rádió, orsós és kazettás magnetofon, sőt még egy filmvetítő is. A ma bemutatásra kerülő tárggyal szerintem kevesen találkozhattak, de érdekessége okán mindenképpen helye van a bemutatásra kerülő használatit tárgyak között.

Ezúttal a Panasonic Pana Pet 70-es rádiót szeretném bemutatni nektek, amit National Panasonic R-70-es néven is ismerhettek.
A Pana Pet 70-est az Oszakai világkiállítás tiszteletére készítette a japán gyártó. Mivel a rádiók már elfogadott eszköznek számítottak, így ezek formájával lehetett leginkább kitűnni a tömegből.
A Panasonic mérnökei egy gömb formájú rádiót álmodtak meg, amin megtalálható volt a hangerő szabályozó gomb, az állomáskereső és a tárcsás kijelző is.
A rádiót vidám színekben forgalmazták, így megvásárolható volt sárga, piros, fehér, kék és zöld színben is. Külön érdekessége volt a hozzátartozó lánc, amivel bárhova fel lehetett akasztani a rádiót és így munka közben sem kellett nélkülözni a szórakozást.
A Pana Pet 70-es egy AM rádió volt, ami akkoriban teljesen elfogadottnak számított, hiszen a rádióadók is ezen a hullámsávon voltak megtalálhatóak.
A 11 cm-es gömb formájú rádión megtalálható volt még egy fülhallgató kimenet és természetesen egy hangszóró is, így minden körülmények között tudták használni a rádiózás szerelmesei.
Az áram ellátásról két darab 1.5 V-os ceruzaelem gondoskodott, de az első szériáknál még 9 V-os elem kellett a rádióba.

A Pana Pet 70-es mérsékelt siker volt, ami nagyban köszönhető volt annak, hogy a Panasonic ekkor élte az úgynevezett Space Age korszakát és a különleges formájú Pana Pet 70 csak egy volt a sok őrült formájú termék közül.

panasonic-space-age-1960s-product-line-poster-copy.jpg

Persze mára nagyot változott a világ és ez a rádió is keresett darabbá vált. Manapság már nem számít különlegesnek, hogy tőlünk nyugatabbra akár 60-70.000 Ft-ot is elkérnek egy szép állapotban megmaradt és működőképes darabért.
A hozzám került változat eredeti dobozban érkezett és mind a mai napig működésre bírható egy kis noszogatást követően.

Remélem nektek is legalább annyira tetszik ez a gömb alakú rádió mint nekem és örömmel fogjátok majd kezetekbe a múzeumban. Amíg azonban erre nincs lehetőség maradnak a megszokott fényképek.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt  teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket!

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr8215186440

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

janoszeged 2019.10.03. 22:20:14

1970 óta megvan, naponta használom.

ToyaHSW 2019.10.03. 23:15:46

@janoszeged: Szerintem rakd el jó helyre és vedd elő néhány év múlva. Már most is elég magas az ára nyugaton a Pana Pet 70-nek, de ez pár év múlva még feljebb megy majd :)

janoszeged 2019.10.04. 11:01:00

@ToyaHSW: Köszönöm, használom tovább,remélem nem romlik el, ha eddig bírta:-) Sajnos nincs meg a gyári doboza.
süti beállítások módosítása