Super Quartett Helikopterek
2019. szeptember 13. írta: ToyaHSW

Super Quartett Helikopterek

helikopterquartett_1.JPG

A ma bemutatásra kerülő kártyajáték néhány ponton kötődik a tegnap bemutatott F.X.Schmid kártyához, de valamiben mégis egy kicsit más.
Őszintén szólva már pontosan nem is emlékszem milyen úton került hozzám ez a régi kártya, ami a Super Quartett Helikopterek nevet viseli, de az a gyanúm hogy egy nagyobb csomag részeként érkezett meg a gyűjteménybe.
Ahogy az internet segítségével próbáltam ráakadni a kártyára érdekes dolgokat találtam, amiket persze ezúttal is megosztok veletek.

A Super Quartett Helikopterek egy 80-as években gyártott mini kártya. Ez pontosan azt jelenti, hogy a lapok mérete 64x42 mm, ami ahhoz kicsi hogy rendesen játszani lehessen vele, viszont kellően kompakt méretű hogy utazásra magunkkal vihessük.
Több ilyen méretű kártya is készült hazánkban, amelyek közül a legendás Star Wars paklit már biztosan be is mutattam nektek.
A lapok minősége és vágása azonban nem igazán üti meg a 80-as években elvárható szintet, így egészen biztosan valami kisiparos műhelyében készülhetett.

A 80-as években hazánkban még elég gyerekcipőben járt a szerzői jogok védelme és ezt a játékok területén is igyekeztek kihasználni a kisiparosok. Elég ha csak az Anker Trabant mintája alapján legyártott fröccsöntött kisautóra gondoltok vagy a zűrős idők kisautó másolataira.
Természetesen a Helikopterek kártyának is sikerül ráakadnom az eredetijére, amit érdekes módon az F.X.Schmid cég gyártott.
Ez a kártya is valószínűleg úgy készült, hogy az eredeti paklin található feliratokat lefordították, majd pedig a lapok sorrendjét egy kicsit megkeverték.
Persze eltérés még a két csomag között, hogy az eredeti F.X.Schmid féle Super Mini Helikopter 40 lapból állt, addig a magyar változatban csak 32 kártyalap várta a gyerekeket.
A játékhoz ez is bőségesen elég volt, a helikopterek pedig kellően egzotikusak voltak, hogy felkeltsék a fiúk érdeklődését.
Népszerűségben persze nem vehették fel a verseny az autóskártyákkal, de a Helikopterek lapjain is megtalálhatóak voltak a fontosabb adatok (teljesítmény, végsebesség, repülési magasság, hosszúság, magasság, súly), ami lehetőséget biztosított az érdekes kártyapartikhoz.

A kártya számomra meglepő módon hiánytalan és szép állapotban maradt meg. Ahogy említettem erre a lapok minősége nem jelent garanciát, így ez tényleg egy kisebb csoda.
Természetesen a múzeumban láthatjátok majd ezt a rendkívül hűen lemásolt kártyát is, de amíg a bemutatásra nincs lehetőség maradnak a megszokott fényképek.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt  teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket!

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr8015080576

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2019.12.08. 10:10:50

Ez a kártyapakli nekem is megvan valahol (több másikkal, mint a Star Wars fekete péter, pop fekete péter, kamionok, motorok), viszont a védőlap (vagy címlap vagy akármi) különbözik, mert az enyémen a Mi-24-es van.

Aranytorkú Károly Művész Úr 2022.02.14. 08:14:12

@Tralfamador75: Akkor a tiéden a felső számok nem sárgák, a kártya vastagabb, erősebb papír, a hátulja pedig kék. Az egy másik pakli.
süti beállítások módosítása