Retro iskolai felszerelések
2019. augusztus 05. írta: ToyaHSW

Retro iskolai felszerelések

iroszerdekor_6.JPG

Általában játékokat mutatok be az oldalon mint tudjátok, de azért néha egy-egy kitérő belefér a részemről úgy gondolom. Főleg olyan esetekben, amikor lényegében a gyerekkorunkhoz kapcsolódó dolgokat mutatok be nektek.
Nem lesz ez másképp ma sem, amikor különböző írószereket mutatok be nektek, amelyek a gyűjtemény részét képezik dekorációs céllal.
Már augusztusban járunk és gyerekkoromban ilyenkor a szüleink már nagyban benne voltak a tanévre való felkészülésben. Beszereztek nekünk mindent amire szükség volt, így már ilyenkor megvolt az uzsonnás doboz, az összecsukható pohár, a logikai készlet és a különböző írószerek és festékek is.

Ebben a bejegyzésben gyerekkorunk író és rajzoló eszközeit próbálom nektek visszaidézni persze egy-két kommentáló mondat kíséretében.
Kezdjük is akkor a tollakkal.
A tollakból számtalan változat létezett, amelyek jókora részét az ICO gyártotta. Ezek közül néhányat manapság már újra gyártanak és beszerezhetően a papírboltokban többek között.
Az olcsóbb változatok közé tartozott az ICO 70-es sorozat (tudjátok a tetején kapcsoltuk be és a szárán ki), az ICO Jeans és az ICO Safari is. Ezekkel általában minden gyerek találkozott és kapott is akkoriban legalább egy darabot.
Halványan rémlik gyerekkoromból, hogy az első osztályban az írás gyakorlásához patronos töltötollatt kellett használnunk. Ezekből összesen kék színű változat volt akkoriban és elég gyenge minőségűek voltak.
Később már sokkal nagyobb választékkal találkoztunk a tollakból. Az első igazi sláger a négy színű golyóstoll volt, amit manapság ICO Kaméleon néven forgalmaznak. Hatalmas siker volt ez a termék és a tanárok előszeretettel használták is, hiszen egy kézben ott volt a fekete és a piros pontok kiosztásához alkalmas eszköz :)
Persze a kor előrehaladtával a tollak területére is belépett a digitális technika, így még nekem is volt szerencsém a 80-as években a kvarcórás tollakhoz, amelyek szárának felső részében egy óra volt megtalálható. Ez nekünk akkoriban hatalmas szolgálatot tett, hiszen mindig tudhattuk mennyi is van még hátra az órákból.
Mindenképpen meg kell még említenem az úszó tollakat, amelyekből elképesztő választék várta a gyerekeket. Ezekben a tollakban valami tárgy úszott folyadékban a toll billentésének irányában. Ez elég menő volt és jókat tudtunk vele szórakozni, azonban az igazán menőnek az számított akinek vetkőzős toll volt a birtokában :)

Igazából ezeknek a dolgoknak a gyűjtésére soha nem feszültem rá, de azért akad néhány toll a gyűjteményben.

A rajzórák elengedhetetlen kelléke volt a színes ceruza, a zsírkréta és a festék. Ezekből lényegében a maihoz nagyon hasonló választék várta szüleinket a papírboltokban és a nagyobb áruházakban (akkor még nem volt ugye pláza).
Az úszó tollakhoz hasonlóan a filctollak piacát a PEVDI fedte le itthon. Ezekben a tollakban egy festékkel átitatott szivacsos henger volt belül, ami egy idő után menthetetlenül kiszáradt és a tollak ennek köszönhetően egyre kevésbé fogtak.
Általában a kifestőkhöz használtuk a filctollakat, de találkoztam már összefestett autóskártyával is.
Az iskolában sokkal nagyobb szükség volt zsírkrétára és színes ceruzára. A jó minőségű ceruzák általában Csehszlovákiából érkeztek a boltokba, míg a zsírkréták között egyaránt megtalálható volt a hazai és a külföldi termék egyaránt.

Az iskolában még festékre mindenképpen szükség volt. A tanárok általában alsóban a vízfestéket preferálták, ám ahogy egyre nagyobbak lettünk már a temperát is a kezünkbe merték adni.
A választék itt is nagy volt, de általában csak a szocialista országok termékeiből tudtunk ezen a területen is válogatni.

Ahol egy kicsit betört a nyugat az a radírok területe volt. Ki ne vásárolt volna akkoriban illatos radírt, ami hatalmas slágernek számított. Ezt szívesen szagolgattuk, de néhányan meg is kóstolták.
Általában ezek a radírok csak színben, illatban és celofán csomagolásukban tértek el egymástól, a forma minden esetben azonos volt.
Persze a Pelikán radírt is meg kell említenem ha erről a területről beszélünk, hiszen erről gyerekként sokan azt gondoltuk, hogy a piros része a ceruza, míg a kék része tollal vétett hibák eltüntetésére lett kialakítva - nem volt igazunk :)

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket! 

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr2914996650

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása