Kapcsolj gyorsan! társasjáték
2019. április 10. írta: ToyaHSW

Kapcsolj gyorsan! társasjáték

kapcsoljgyorsan_1.JPG

A mai napon ismét egy hazai gyártású társasjátékot mutatok be nektek, amivel talán néhányan találkoztatok. Ez pedig nem lesz más mint a Kapcsolj gyorsan!, ami a Minerva gondozásában jelent meg.
Nekem gyerekként nem volt szerencsém ehhez a játékhoz, de hasonló játékot azért mi is játszottunk a barátaimmal papíron.
Lényegében a Kapcsolj gyorsan! semmiben nem tér el az általunk papíron játszott Ország, város, fiú lány játéktól, csak egy kicsit szebb körítést és dobókockás kidolgozást kapott.

Az Ország, város, fiú, lány játékot általában akkor játszottuk gyerekként amikor rossz idő volt. Ilyenkor előkerültek a papírok és ilyesmivel múlattuk az időt. A játék lényege az volt, hogy egy adott kezdőbetűvel kellett országot, várost, fiú és lány nevet, növényt, állatot és híres embert mondani.
Ezzel valamennyire művelődtünk és közben persze oltári jól szórakoztunk gyerekként.

A Kapcsolj gyorsan! társasjáték is ezt a vonalat követi csak itt éppen még dobókocka, egy forgatható korong, szerencsekártyák és bábuk is voltak a társasjátékhoz.
A dobókocka színeket tartalmazott és ennek a segítségével vághattunk neki a játéknak, aminek a végső célja az volt, hogy elsőként jussunk el a Z vagy ZS betűre. A táblán piros, kék, zöld és sárga mezők voltak megtalálhatóak különböző betűkkel, a kockán pedig még egy fehér és egy körrel jelölt oldal is volt.
A dobást követően az adott sor megfelelő színű mezőjére kellett lépni és az oldalsó ablakban látható meghatározást figyelembevételével mondani egy megfelelő szót (pl. az első sorban sárga szín dobása esetén A betűvel kellett mondani egy leány nevet - mondjuk Angéla).
Ha sikerült ilyet mondanunk akkor maradhattunk a helyünkön, ha kudarcot vallottunk, akkor vissza kellett lépnünk az indulási mezőre.
Jogosan kérdezhetitek, hogy mi jelentősége volt a fehér és a kör jelnek a kockán. Ha fehéret dobtunk, akkor helyben maradtunk de három megfelelő szót kellett mondanunk - ha ebben az esetben sem jártunk sikerrel, akkor egy kockával vissza kellett lépnünk.
A kör forgatása esetén lehetőségünk volt elforgatni a játékteret és a nekünk kedvező fogalmakat kiválasztani.

Fogalom pedig volt bőven. Választhattuk a leány név, sportoló, író-költő, művész, ország, város, hegy, folyó, állat, növény, tárgy, fiú név fogalmak közül a számunkra legkönnyebbet.
Öt soronként a betűket megszakította egy-egy úgynevezett szerencsemező, amelyre minden játékosnak kötelezően rá kellett lépnie. Ilyenkor a szerencsekerék lapokból kellett húzni egyet, amelyek vagy egy feladatot tartalmaztak ami után jutalom járt vagy pedig egyszerűen utasításokat.
Az ilyen szerencsekerék lapok között megbújtak viccesebb darabok is. Ilyen volt a tehén bőgés bemutatása, az éneklés, három közmondás elmondása vagy az ABC betűinek felsorolása K-tól A-ig.

A játék amúgy igényes kidolgozású. A grafika és a rajzok a 60-as évek Ezermester újságjait idézik fel számomra emlékként. A táblán szépen megrajzolt vidám gyerekek láthatóak.és az egész játéktér élénk színekben pompázik.
Apropó játéktér. Bár a forgatható korong van a középpontban, de a gyerekeket tartalmazó grafika és a szerencsekerék lapoknak a helye egy kihajtható részen kapott helyet. Számomra úgy tűnik, hogy a Minervánál akkoriban nagyon preferálták ezeket a széthajtható játékokat.
A doboz szintén nagyon szépen megrajzolt grafikával csalogatta a gyerekeket. Vidáman mosolygó kisfiú, helikopter, olimpia, Eiffel torony és sok más játékra utaló elem díszíti a dobozt.
Amúgy nem volt egy olcsó játék a Kapcsolj gyorsan!. Erre utal a doboz oldalán olvasható 80 Ft-os ár is, ami az 50 filléres fagyik időszakában komoly summának számított.

Szerencsére sok szülő megvette a gyerekének ezt a társasjátékot is, így most megtudom mutatni nektek a nálam landolt hibátlan darabot.
Minden eleme hiánytalanul megvan és még a doboz is elképesztően szép állapotban vészelte át az elmúlt közel 50-60 évet, ami nem kis szó.

Természetesen amint tehetem megmutatom majd nektek ezt a kincset is, de addig maradnak a megszokott fényképek.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket! 

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr2014757331

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása