PIKO Hobby SM3 állványos fúrógép
2019. március 26. írta: ToyaHSW

PIKO Hobby SM3 állványos fúrógép

pikosm3_1.JPG

Már több bejegyzésben is szóba került az egykori NDK legnagyobb játékgyártója a PIKO. A cég méltán volt népszerű a gyerekek körében, hiszen mind a fiúknak, mind pedig a lányoknak készítettek olyan játékokat, amelyekkel nagyon hosszú időt el lehetett tölteni.
Elég csak a lányoknak készült varrógépekre gondolnotok, ami nagyszerűen fejlesztette a kreativitást és sok kislányt ismertetett meg a varrógéppel.

Persze a fiúk sem csak távirányítós autókat kaptak a PIKO-tól, hiszen nekik is készültek igazán érdekes termékek. A mai napon egy ilyen darabot mutatok be nektek, ami nem lesz más mint a Hobby SM fúrógép.
A Hobby SM sorozat darabjait persze nem csak a gyerekek tudták barkácsoláshoz használni, hanem a finomabb feladatokhoz akár a felnőttek is. Mivel nekünk is volt egykoron ilyen fúrógépünk, így emlékszem ahogy bátyám az elektronikai panelek fúrásához használta a gépet.

A Hobby SM fúrógép több változatban is készült, amelyeket számokkal különböztettek meg egymástól. Az SM1-ben csak a fúrógép és egy asztali rögzítő volt megtalálható. Az SM2-ben már helyet kapott egy elemtartó is, amiben az elektromos ellátáshoz szükséges elemeket lehetett rakni.
Az SM3-ban már az elemtartó mellett megtalálható volt egy állvány is, aminek köszönhetően amolyan egyszerű állványos fúrógépként is lehetett használni a pisztolyfúrót.
Ezen kívül még volt forgalomban egy Hobby SM Z nevű készlet is, amiben az SM3 állványát vásárolhatták meg külön azok, akiknek szükségük volt rá.
A fúrógépek amúgy változatos színekben készültek, amelyek között piros, sárga, de még szürke darabokkal is lehetett találkozni.

Ezúttal ahogy a címből is kiderült az SM3-as készletet szeretném bemutatni nektek. Nekünk amúgy az SM2-es volt meg otthon, de bátyám valahonnan szerzett hozzá egy SM Z állványt, így lényegében tökéletes állványos fúrógéppel tudott dolgozni az elektromos paneleken.
Ahogy említettem az SM3 készletben minden benne volt, amire a többi készletben rá lehetett akadni és extraként az állvány tartozott hozzá,
Ennek köszönhetően lehetett használni pisztolyfúróként ha a helyzet úgy kívánta és állványos fúróként is, ha arra volt szükség.
A használat előtt természetesen szükség volt a megfelelő áramellátásról gondoskodni. Ehhez 3 db 4.5 V-os elemet kellett a tartóba helyezni, ugyanis a fúrógépnek 12 V-ra kellett a működéshez. Idővel persze aki komolyabb használta a fúrógépet ezt a megoldást kiváltotta egy megfelelő teljesítményű trafóval, így sok gondot levett a saját válláról.
A használat előtt még össze kellett építeni az állványt, ami nem volt egy bonyolult feladat, hiszen összesen két részből állt és csak egymásba kellett tolni azokat. Az elemek rögzítéséhez műanyag csavarokat kellett használni, amelyek megfelelő stabilitást adtak a szerkezetnek.
Érdekesség, hogy a fúrógép behelyezéséhez a tokmányt le kellett csavarni és csak úgy lehetett behelyezni a gépet a tartóba.
Az állvány talapzatán egy rendkívül egyszerű satu is megtalálható volt, de erre igazából nem volt szükség hiszen a befogható fúrók mérete elég korlátozott volt és nem csavarta ki a munkadarabot senki kezéből a fúrógép ereje, így akár kézzel is lehetett pozícióban tartani a munkadarabokat.
A használat a fúrógépeknél megismert módon történt. Egy kapcsolót kellett benyomni, aminek köszönhetően elindult a gép. Egy aprócska gomb segítségével úgy is tudtuk üzemeltetni a fúrógépet, hogy csak egyszer bekapcsoltuk és nem kellett nyomni azt követően a gombot.
Az aprócska szerkezet nagy előnye volt, hogy egészen pici fúrókat is belehetett fogni, ami a vasútmodelleknél és az elektronikai munkáknál kifejezetten hasznos volt.
A dobozon is látható, hogy egy fiatalember éppen a terepasztalán dolgozik a fúrógép segítségével.

Szóval tényleg számtalan terület volt, ahol alkalmazni lehetett ezt az aprócska PIKO játékot.
Szerencsére most nagyon kedvező áron sikerült egy darabot beszereznem. Sajnos a satu része ennek sem az igazi, de a gyerekkori darabunkból az állvány még megvan, így valószínűleg a kettőből összehozhatok majd egy tökéletes darabot.

A múzeumban persze ezt a kincset is láthatjátok majd és bár üzemképes nem hiszem, hogy a kipróbáláshoz sokan kedvet kapnának majd.
Természetesen ha valaki szeretné beindítani, akkor én nem állok majd az útjába.
Amíg azonban nem tudom megmutatni nektek ezt az NDK fúrógépet, addig maradnak a megszokott fényképek.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket! 

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr9814718279

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása