Gumiból készült Pinokkió figura
2019. március 21. írta: ToyaHSW

Gumiból készült Pinokkió figura

dsc_0020.JPG

A gumiból készült játékokkal már többször foglalkoztam az oldalon, de mivel folyamatosan bővül a gyűjtemény, így időről-időre ebben a stílusban is érkeznek újdonságok hozzám.
A mai napon egy ilyen figurát mutatok be nektek, ami eredetileg valószínűleg sípolós figuraként funkcionált.

A gumifigurák nagyon nagy múltra tekintenek vissza. Már a 30-as, 40-es években is készítettek játékokat a rendkívül jól formázható anyagból.
Természetesen az idő múlásával a figurák egyre szebbek lettek a formák és az alakítás fejlődésének köszönhetően.
Itthon a 60-as évek elejétől készítettek sípoló figurákat gumiból, de az igazi népszerűségüket a 70-es évek elején érték el az ilyen játékok.
Ekkor tényleg nagyon szépen kidolgozott és festéssel ellátott figurák kerültek a boltok polcaira, amiből minden szülő megtalálta a csemetéjének a legkedvesebb darabot.

Ez a Pinokkió figura is ebben az időben készülhetett valószínűleg. A kidolgozása rendkívül igényes és ez igaz magára a figurára és a festésre is.
Dzsepettó mester által fából kifaragott és életre kelt figura minden gyerek nagy kedvence volt és mindenki szerette is a mesét. A gumiból készült változat hasonlít is az eredetire és egy kicsit Disney vonásokkal is rendelkezik.
A részletek aprólékosan kidolgozottak, így a mesehős egyik kezében könyvet, míg a másik karján egy esernyőt láthattak a gyerekek. A ruházata is szépen kidolgozott és megfestett és az aprócska sapka sem hiányozhat a fejéről.
Természetesen az orr is nagyon szépen ki lett alakítva a mosolygós figurán.

Említettem, hogy a játék valószínűleg eredetileg sípolós gumibabaként kezdhette pályafutását, de a síp mára eltűnt az aljából.
A sípolós figuráknál a gumit összenyomva szoríthatták ki a gyerekek a levegőt a gumitestből, ami a sípon keresztül távozott és ennek köszönhetően a figura hangot adott ki. Amikor újra levegővel telt meg, akkor is hangot adott ami a kicsi gyerekek számára szórakoztató jelenség volt.
Akkoriban nagyon jó és olcsó szórakozást jelentett ez az apróságok számára, ami megfizethető volt a szülők számára is. Persze idővel ezek a figurák elkoptak és tönkrementek, de azért néhány szép darabra így is rá lehet akadni.
Hozzám is így került ez a némileg hiányos figura, ami nekem nagyon tetszik.

Természetesen a múzeumban ezt is láthatjátok majd, de amíg nem tudom személyesen a kezetekbe adni ezt a kincset maradnak a megszokott fényképek.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket! 

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr314707738

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása