Skála Rally társasjáték
2019. március 13. írta: ToyaHSW

Skála Rally társasjáték

skalarally1.JPG

Már elég régen mutattam be nektek társasjátékot, szóval arra gondoltam hogy éppen itt az ideje egy újabb hazai klasszikus megismerésének.
A Novoplast által készített társasjátékokról már többször is esett szó az oldalon, hiszen elég csak a Police07-re, a Macskafogóra, a Csillagok háborújára vagy a még nekem is hiányzó Az Ezüst tó kincsére gondolnotok.
A Novoplast nagyon sok társasjátékot készített, amelyek többség tényleg sikeresnek számított. Ezek közül az egyik a Skála Rally volt, ami lényegében egy egyszerű dobókockás taktikai társasjáték volt, amit 2-6 ember is játszhatott egymás ellen.

A feladat a játékban viszonylag egyszerű volt, hiszen a feladat összesen annyiból állt hogy a rajtmezőből eljussunk a célba. Persze ez csak így elsőre tűnt egyszerűnek, hiszen benzinünk csak korlátozott mennyiségben volt és szerviz és szerencsekártyák is nehezítették vagy éppen könnyítették a dolgunkat.
A játékot végül az a játékos nyerte meg, aki elsőként ért be a célba. Leadta a szervizlapjait játék közben és a meghatározott mennyiségű benzinnel rendelkezett a célban.

Ez persze így elmondva elég bonyolultnak hangzik, de persze játék közben szinte minden magától értetődően jött egymás után.
A kidolgozás a kor Novoplastos játékainak megfelelő. Nagyon sok kártya tartozik a játékhoz, de megtalálható az üzemanyagtáblázat és a végső elismerő oklevél is a dobozban.
A figurák sem nagyon térnek el a Novoplast játékokban megismertektől. Minden bábú egy-egy autó, amelyek alsó része különböző színű műanyagból, a felső része pedig átlátszó plexiből készült. Természetesen egy dobókocka is tartozik a játékhoz, aminél leginkább a méret a meglepő, ugyanis egy átlagos dobókockánál majdnem háromszor nagyobb.
A tábla a többi játékhoz hasonlóan itt is négy részbe van hajtva, így a széthajtás után elég komoly méretű játékteret kaptunk. A grafika szép és színes rajta, minden egyes mezőbe van valami rajzolva. A háttérnek köszönhetően valóban úgy néz ki a játéktér mintha egy rally szakaszt látnánk.
A doboz a megszokott Novoplastos méretekkel rendelkezik. A grafika viszonylag szép és a középpontjában egy Ford Capri Group 5-ös versenyautó magyar reklámokkal (Taurus, Tungsram) felturbózott rajza látható.
Arról hogy honnan jött a Skála Rally név fogalmam nincs, de talán köztetek akad olyan akinek van ezzel kapcsolatos információja.

A hozzám került játék szerencsésen vészelte át az elmúlt közel 40 évet és már nem is kell aggódnia a jövő miatt. Természetesen a múzeumban ezt a játékot is megnézhetitek majd, sőt akár kézbe is vehetitek a táblát és a figurákat, hogy kicsit felidéződjenek a régi emlékek.
Amíg azonban erre nincs lehetőség maradnak a megszokott fényképek.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket! 

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr2614685378

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tota12 · http://jatekokapolcrol.blog.hu/ 2019.03.14. 12:52:49

A Novo együttműködött a Skálával és gyártott nekik több, kizárólagos forgalmazású társasjátékot is, amit máshol, pl a Triálban nem árusítottak. Elvileg ezért Skála Rally a neve.

Surányi Géza 2019.03.14. 22:36:27

Ehhez a játékhoz nem kell dobókocka, úgyhogy ami a képen van, az biztos nem hozzá való! Minden játékos annyit lép, amennyit akar, illetve amennyi benzinje van. Rengeteget játszottam ezzel a játékkal annak idején. Még családi bajnokságot is rendeztünk 1987-ben, ahol a Szovjetunióból hozott szamovár volt az első helyért járó kupa :D A társasjáték (és a szamovár) ma is megvan, még néha játszunk is a kisfiammal "benzinest", ahogy ő hívja :)
süti beállítások módosítása