SIKU Magyar Autóklub mobil ellenőrzőállomás
2019. március 06. írta: ToyaHSW

SIKU Magyar Autóklub mobil ellenőrzőállomás

sikumak_1.JPG

Ezúttal egy nem annyira régi, viszont elég ritka játékot szeretnék bemutatni nektek, amit eredetileg a német SIKU cég gyártott.
A játék eredeti változata ADAC Prüfdienst néven került forgalomba, ami magyarul megfelelt a mobil ellenőrzőállomásnak, ennek a Németországban forgalomba került játéknak a hazai változatát készítette el itthon a Magyar Autóklub.
A játék bemutatása előtt azonban néhány szóban bemutatnám nektek a SIKU céget, aminek játékaival mind a mai napig találkozhattok a boltok polcain.

Bár a céget 1921-ben alapították és a kezdeti időkben használati tárgyak készítésével foglalkozott, a számunkra érdekes időszámítás igazából csak 1950-ben kezdődik el, amikor beindul a játékgyártás és a cég felveszi a SIKU nevet.
A SIKU név az alapító nevéből és a német műanyag kifejezésből alakul ki (Richard Sieper és a Kunststoffe kifejezésekből).
A cég az első időkben még teljesen véletlenszerűen kiválasztott autókat készítettek 1:60-as méretarányban, amelyek között megtalálható volt a tűzoltóautó, egy kétéltű és többek között egy Porsche 356-os is.
1955-ben dobta piacra az első sorozatát ami V jelzéssel futott ami a Verkehrs modelle kifejezést hivatott kifejezni. A sorozat autó nagy sikert arattak, hiszen részletesen kidolgozott és gyönyörűen festett kisautókat kaptak a gyerekek a SIKU-tól.
A 70-es években a V sorozat lecserélésre került és helyette elindult az 1:55-ös méretarányú Super Serie. Ennek a sorozatnak a sikere azóta is tart, hiszen nagyon szép és jó minőségű játékokat kaphatnak a gyerekek és a gyűjtők a pénzükért.
Természetesen más területekre is betette a lábát a SIKU, így többek között meg kell említeni a Club Serie, a Farmer Serie, a Super Classic és a SIKU Junior sorozatot is, amely mindig tudott újat hozni a játékautók világába.
Németországban természetesen a SIKU szinte azonnal népszerű lett, de érdekes módon a nemzetközi sikerre a 70-es évekig várni kellett, az amerikai piacot pedig egyáltalán nem sikerült meghódítania a gyártónak bár néhány nagyobb áruházban (Wallmart, Hills, Target) elérhetőek voltak az amerikai piacra szánt USA autóik is.

Ahogy említettem a ma bemutatásra kerülő kisautó eredetileg az ADAC Prüfdienst nevet viselte. A német vonatkozás miatt a SIKU nagyon sok játékot adott ki ADAC festéssel.
Ezek közül a mobil ellenőrzőállomás felépítménnyel rendelkező megtetszett a Magyar Autóklubnak is, akik az alapítás 100. évfordulója körül adták ki ezt a kisautót promóciós céllal.
De milyen is volt ez a mobil ellenőrző állomás felépítménnyel szerelt kamion. A teherautó (ami amúgy egy Mercedes) maga természetesen fémből készült az ADAC-ra és a MAK-ra jellemző sárga festést kapta, azonban ebben az esetben a felépítmény az igazán érdekes.
A felépítménynek a négy sarkán lenyítható láb volt megtalálható, amelyeket kinyitva az megemelkedett és a teherautóval ki lehetett alóla állni. Ezt követően már csak a felépítmény két oldalán található ajtót kellet felnyitni és összeállítani, valamint a rámpát lehajtani és máris kész volt az ellenőrzőállomásunk.
Ha a játék úgy kívánta, akkor egyszerűen betolattunk a kamionnal a felépítmény alá, felhajtottuk a lábakat és máris odébb tudtunk állni a teherautónkkal.

A játék igazán szép állapotban maradt meg, ami annak is köszönhető hogy lényegében most volt másodszor kivéve a dobozból.
Egy szép állapotú hasonló ADAC teherautó ára 30 euró körül mozog, így ez a jóval ritkább változat valószínűleg valamivel többet érhet.
Bár még nem számít igazán régiségnek a 20 évével, de úgy gondoltam mindenképpen érdemes megismernetek ezt a játékot is, amit természetesen a múzeumban is láthattok majd.
Amíg azonban személyesen nem tudom bemutatni nektek ezt a gyönyörűséget, maradnak a megszokott fényképek ezúttal is.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket! 

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr3614674441

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása