Régi darts
2019. február 08. írta: ToyaHSW

Régi darts

darts_1.JPG

Igazából a mai napon egy erőteljesen hiányos játékot mutatok be nektek. Ezúttal egy olyan dartsról esik majd szó, ami saját játék volt és mára csak a nyilak maradtak meg belőle.
Igyekszem az emlékeimre hagyatkozni a játék bemutatása során, ami leginkább arról szól hogy a 80-as évek elején mennyire is nem számított a játékoknál a biztonság és a gyermekek védelme.
Persze jogosan mondhatjátok, hogy tudtuk a játékokról mire képesek helytelen használat esetén és ezért igyekeztünk nem ártani egymásnak a játék során.

Szerintem egyszer majd valamilyen formában felidézem nektek, hogy én milyen játékokat játszottam a barátaimmal gyerek fejjel. Komolyan szinte csoda, hogy egyikünknek sem lett soha semmi baja.

Szóval a dartsról. Valamikor a 80-as évek elején kaptunk öcsémmel közösen egy dartsot. Több változata is létezett akkoriban a dartsnak, ezek közül a legkedveltebbnek a tapadókorongos, műanyag táblás változatok számítottak, amelyekből létezett dobálós, sőt fúvócsöves változat is.
A szüleink úgy gondolták ettől már komolyabb játékot érdemlünk, így vettek valódi nyilakkal szerelt papír táblával rendelkező változatot. Ez részükről elég nagy bátorságra vallott, ahogy visszaemlékszem a gyerekkoromra.
A papírből készült tábla fekete fehér színű volt és lényegében olyan volt mintha valami szalag lett volna ragasztóval nagyon szorosan feltekerve.
Persze egy idő után használhatatlan lett, de azért ehhez elég sokat kellett célba dobálnunk hozzá.
A tábla elkopása különösebben nem zavart bennünket, mivel dobáltuk a nyilakat ezt követően magunk által rajzolt céltáblába, sőt ajtófélfába is a szüleink nagy örömére, mivel sikerült sok apró lyukat ütnünk a fa dolgokba.
Erről persze a nyilak tehettek amire külön szerettem volna kitérni.
Ha megnéztek egy gyerekeknek készült mai dartsot ott műanyag nyílvégeket vagy mágneses megoldásokat láthattok első sorban. Nos ez a 80-as évek elején nem volt így.
A mi nyilaink fröccsöntött műanyag szárnyakkal és fémből készült végekkel rendelkeztek. A nyíl és a szárny rész mentes megoldással kapcsolódott össze.
A nyilak hegyesek és nehezek voltak, ami azt jelentette hogy nagyon könnyen beleálltak bármibe és különösebb erőfeszítés sem kellett egy nagyobb erejű dobáshoz.

Érdekes, de soha nem történt baleset amikor a darts nyilakkal játszottunk, mert tudtunk hogy tényleg veszélyes és komoly sérüléseket is okozhat.
A mai gyerekeknek ilyesmit már nem mernék a kezébe adni én sem, de azóta eltelt több mint 30 év :)

Természetesen a múzeumban láthatjátok, sőt kézbe is foghatjátok majd a nyilakat, de addig maradnak a megszokott fényképek.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt  teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket!

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr9114615774

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2019.02.11. 14:44:03

"A mai gyerekeknek ilyesmit már nem mernék a kezébe adni én sem, de azóta eltelt több mint 30 év" -- Nyilván a mai gyerekek szellemi fogyatékosok. :) Ne hülyéskedjünk már. Mindig átesünk a ló túloldalára a nagy gyerekféltésben. Ha a gyerek 'meg akar' sérülni, megsérül akkor is, ha tollpárnákon járatjuk és külön neki szűrt levegőt lélegeztetünk vele. Igenis szükséges, hogy néha megüsse magát. Ha sose történik vele semmi negatív, nem is tanulja meg, mi az. Mi is voltunk gyerekek, földön, porban kúsztunk, fára másztunk, tüskebokorban karmoltuk össze magunkat, betonon vertük le a térdünket, és meg is tanultuk, hogy mi az, amire vigyázni kell. Kell a tapasztalat, a negatív is, minden gyereknek. Nem elzárni kell őket az ilyen játéktól, hanem megmutatni, hogy hogyan kell biztonsággal használni. Szerintem.

ToyaHSW 2019.02.11. 17:23:46

@kermi: Nem tudom van-e gyereked. Részben egyet is értek azzal amit írsz, de mint a bejegyzésben is írtam sok olyan játék volt amit sem tapasztalás, sem pedig más úton nem adnék vagy mutatnék meg a gyereknek.
Persze tudom, fetrengjen a porban, tanulja meg hogy mit lehet és mit nem, de azért nagyot változott a világ.
Mi még megettük a mosatlan gyümölcsöt a fáról leszedve, ez a mai növényvédőszerek világában elég bátor húzás lenne.

De nem adnám a kezébe a dartsot, nem hagynám hogy rendbe lerakott házgyári elemeken ugráljon és nem hagynám feszítőzni sem bicskával.
Ennek persze lehet az az oka, hogy magam sem voltam éppen jó gyerek és ezek a gyerekkorom szerves részét képezték és így visszagondolva mai fejjel sok hülyeséget csináltunk.
Persze ezek szép emlékek, de nem tudom mit csinálnék ha a gyereket látnám meg hasonlókat művelni.
süti beállítások módosítása