Rugós játékpisztoly
2019. január 28. írta: ToyaHSW

Rugós játékpisztoly

rugospisztolyszoul_1.JPG

A mai napon ismét egy régi játékot szeretnék bemutatni nektek, ami a hazai kisipar remeke. Ezúttal egy fegyverre esett a választásom, mégpedig arra a típusra amivel egészen biztosan Ti is találkoztatok gyerekként.
Ez egy rugós szerkezettel ellátott, tapadókorongos lövedéket kilövő pisztoly lesz.
Az elkészítést a 1988-as szöuli olimpia inspirálta, ami több helyen is elolvasható a fegyveren, valamint a Made in Hungary felirat is.

A fegyver formájával minden teljesen rendben van. Valóban hasonlít egy fegyverre és bár a díszítés nincs túltolva rajta, azért a piros markolat még belefért egy kis famintával.
A fegyverről nem lehet nagyon sokat elmondani. Belül egy rugós szerkezet kapott helyet és ez biztosította a kilövéshez szükséges energiát. A lövedéket elölről kellett betölteni, ami ezt követően formájának köszönhetően megakadt a ravasz belső részbe nyúló részébe.
A betolás során a rugó megfeszült, így lényegében a ravaszt meghúzva máris útjára indíthattuk a cél felé a tapadókorongos lövedéket.
Általában ezekhez a játékokhoz mellékelve volt a műanyagból készült céltábla is, de sokkal érdekesebb volt ahogy visszaemlékszem a műanyag katonákat és egyéb játékokat lövöldözni.

Természetesen ezeknél a játékoknál fenn állt mindig a balesetveszély is, hiszen a gyerek képzelete határtalan. Szerencsésebb esetben csak a tapadókorong került le a lőszerről, de szerencsétlenebb esetben akár az is előfordulhatott, hogy más került a helyére.
Persze ez még nem lett volna gond, de sok gyerek egymást lövöldözte vele, így szinte bele volt kódolva a hasonló játékokba a sérülés is. Így belegondolva csoda, hogy gyerekként nem lőttük ki néha egymás szemét ezekkel a rugós pisztolyokkal.

Mint láthatjátok a játék erőteljesen hiányos állapotban került hozzám. A lövedék már nincs meg, de őszintén szólva gondolkodom rajta, hogy a 3D nyomtató segítségével fabrikálok egyet hozzá.
Természetesen a múzeumban láthatjátok és kézbe vehetitek majd ezt a játékot is, de amíg erre nincs lehetőség maradnak a megszokott fényképek.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket! 

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr9914593690

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lutria 2019.01.30. 23:28:20

Nekem a Luger formájú pisztolyom volt amelyiknek a szánját kellett hátrahúzni a töltéshez és egy kis tapadókorongos gumilövedéket lőtt ki-kapható volt ugyanilyen mechanikával puska formában is.Ezen is volt olimpiai ötkarika jelzés.
Még volt egy jóval komolyabb kinézetű kb.25 centis hangtompítós automata formájú elöltöltős amelyiket csattogtatni is lehetett+robbanó papírszalagot fűzni a hátsó részébe-talán Luxx pisztoly volt a megnevezése.
süti beállítások módosítása