Népművészeti kivágó
2018. november 28. írta: ToyaHSW

Népművészeti kivágó

nepikivago_1.JPG

A mai napra ismét egy olyan érdekes papírjátékot tartogattam nektek, aminek ismét a lányok örülnek majd egy kicsit jobban. Ezúttal egy népművészeti papírkivágót szeretnék bemutatni nektek.
De először néhány szóban arról, hogy mik is voltak azok a papírkivágók.
Manapság már kicsit furcsának tűnik ez a játék, de nagy létjogosultsága volt a stílusnak a 60-as, 70-es években. Különböző figurákat, mintákat lehetett kivágni és összeilleszteni, aminek köszönhetően végül kialakult a kész játék, amit aztán ízlés szerint szétszedhettünk vagy új formák kivágásával át is alakíthattunk.

A Dörmögő Dömötör nevű újság minden számában volt valami hasonló oldal, ahol a gyerekek egy kicsit kiélhették játékos hajlamaikat.
Nagy divat volt a papírkivágók között az öltöztetős baba, amihez több különböző ruhácskát is mellékeltek általában. Ezeket a ruhácskákat aprócska fülek behajtásával tudtuk a papírfigurára rögzíteni, így mindig divatos öltözetet tudtunk ráadni.
A ma bemutatásra kerülő népművészeti kivágó is hasonló elven működik, de azért néhány extra kiegészítés is tartozik hozzá.

Ami rögtön feltűnik kézbe fogva a lapot az a keménysége. Elég kemény és vastag kartonra kerültek fel a rajzok, aminek köszönhetően jóval tartósabb lehetett a játék.
Az egyik oldalon egy aprócska lányt láthatunk, míg körülötte a ruhái kaptak helyet. Ezeket kellett ügyesen kivágni és felöltöztetni vele a kartonfigurát.
Az extrák a kiegészítések jelentik ebben az esetben, ugyanis tartozik egy szék, asztal, szőnyeg és váza is a kivágóhoz. Érdekesség, hogy ezek egy részét kivágva és megfelelően hajtogatva 3D-s tárgyakat kaptunk eredményként, ami némi képzavar a 2D-s kislány mellett.

Persze ha ezeken túllendültek a kislányok, akkor remekül tudtak szórakozni a játékkal, amihez akár egyedi ruhákat is kivághattak a későbbiekben.

Ez a kivágó is egy nagyobb csomag részeként került hozzám, természetesen érintetlen állapotban.
Igyekeztem az apró részleteket is lefotózni, hogy amíg nem láthatjátok az életben a fényképek segítségével képet kaphassatok erről a klasszikus kivágó játékról.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket! 

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr3314398738

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása