Tőzsdejáték
2018. november 14. írta: ToyaHSW

Tőzsdejáték

tozsdejatek_1.JPG

A ma bemutatásra kerülő játék még csak hunyorogva fér be a retro kategóriába, de mivel az eredeti változat a 60-as években készült így arra az elhatározásra jutottam, hogy a 28 éves magyar verzió is megérdemli a helyét a blogon és a gyűjteményben is.
Ezúttal a Ravensburger által készített Broker és Das Börsenspiel néven forgalmazott, itthon pedig Tőzsdejáték néven megjelent társasjátékot szeretném bemutatni nektek.

A játékot eredetileg F. Murray és S. Spencer találták ki és 1961-ben került az első változat a boltok polcaira az USA-ban, de Európában csak 1967-ben jelent meg a Ravensburgernek köszönhetően. Itthon egészen 1990-ig kellett várni a megjelenésre, ami valószínűleg a tőzsde akkori hírnevének és nyugati játékok térhódításának volt köszönhető.
A játékot az Óhegyi családnak köszönhetően kaptam meg a gyűjteménybe és mint említettem jelenleg még tényleg csak hunyorogva fér be a retro kategóriába, de ez néhány éven belül egészen biztosan változik majd.

A játék célja az volt, hogy a gyerekeket és a felnőtteket megismertesse a piacgazdaság és azon belül a tőzsde bonyolult világával.
Ahhoz, hogy ez az elképzelés sikeres legyen itthon is nagyon jól ismert cégekkel játszhattunk. A játékban a Dunaholding, a Bayer, a BP és a SALAMANDER részvényeit forgathatták a játékosok, amelyek sikere nagyban függött a piac aktuális állásától.
Nagyon fontos volt jókor vásárolni és még jobbkor eladni a részvényeinket.
Természetesen ha sokáig megtartottuk a részvényeket, akkor számíthattunk a nyereséges cégektől osztalékra is, amit érdemes volt a játékban újra befektetni.
A játék végső célja az volt, hogy az utolsó kör végén a legnagyobb vagyonnal rendelkezzünk.

Persze ez így elég egyszerűen hangzik, azonban a játék ettől sokkal bonyolultabb volt. Megtalálhatóak voltak benne körönként húzandó kártyák, amelyek között vegyesen voltak akció és kockázat kártyák is. Ezek a kártyák határozták meg a részvények éppen aktuális árfolyamát.
A játékosok éppen az érdekeiknek megfelelően rakhattak le a kezükben található öt lapból egyet, amivel a saját profitjukat növelhették, míg a játékostársakét csökkenthették. 
Persze minden adatot számon kellett tartani a játék során, így a részvényekhez egy árfolyamtábla tartozott a játékosok pedig pénzt és részvényeket kaphattak.

Érdekesnek tűnő társasjáték ez is, de sajnos kipróbálni még nem volt időm. Mind a doboza, mind pedig a tartozékok nagyon szép állapotban maradtak meg, így mindenképpen helye lesz a társasjátékok között.
Természetesen a múzeumban nosztalgiázhattok majd ezzel a játékkal is, de addig maradnak a megszokott fényképek.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket! 

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr6014372655

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása