Babák és ruhácskák
2018. október 04. írta: ToyaHSW

Babák és ruhácskák

2babaesruha1.JPG

A mai napon újabb babákat tudok bemutatni nektek a hirtelen kibővül lányos játékok részlegből. Ezúttal ismét két kicsit különlegesebb babát és néhány aprócska ruhácskát láthattok a blogon majd.
Ahogy azt említettem a babáknak komoly kultusza volt a lányok között a 70-es, 80-as években. Lényegében sokkal inkább babáztak a gyerekek mint manapság, ennek megfelelően a kínálat is kellően nagy volt ebben a kategóriában és a kiegészítőkben sem volt hiány.
A kiegészítők között megtalálhatóak voltak a babakocsit, az apróbb babáknak készült bútorok és házak és természetesen az elmaradhatatlan ruhácskák is.

A ruhákat árulták csomagban a nagyobb játékboltokban, de sok esetben a maradék anyagokból otthon készültek hosszas tervezés után az egyedi öltözetek.
Ez utóbbi megoldás bár némi plusz terhet rót az anyukákra vagy a nagymamákra, de a közös program élménye szerintem sok lánynak még most is élénken él az emlékezetében.

A babákról is mindenképpen szót kell ejtenem.
Az első baba egy kicsit különlegesebbnek számít. Ez ugyanis fekete bőrű baba. A Famosa nevű spanyol cég készítette, akinek a kínálatában nagyon sok különleges baba volt megtalálható.
A játék anyag keményebb gumi és nagyon figyeltek a részletekre. A haj, a száj, de még a bőrszín is tökéletesnek mondható. Nekem kicsit furcsa a kék szem, valamint a szemhéjon elhelyezett kék szín, de ezzel a lányok biztosan megtudtak barátkozni.
A baba végtagjai mozgathatóak, így mind ülő, mind pedig fekvő helyzetben el lehetett helyezni. Ez utóbbi esetben a szemek is bezáródtak a kor többi babájához hasonlóan.

A másik babácska egy göndör szőke hajú kislány. A baba ebben az esetben is gumiból készült. Az arc szépen kidolgozott, a száj formájából pedig arra tudok gondolni, hogy valamikor egy aprócska cumi lehetett benne.
A játék végtagjai ebben az esetben is mozgathatóak, de csak ülő és fekvő helyzetben sikerült stabilan elhelyeznem, állni nem volt hajlandó - természetesen a fekvő helyzetben itt is bezáródnak a szemek.
Sajnos egy gyengén beégetett számon kívül semmilyen jelzést nem találtam a játékon, így a gyártót sem tudom nektek megmondani.

Mindenesetre ez a két baba is nagyon szép állapotban maradt meg és az apró ruhácskák is használhatóak mind a mai napig.
Természetesen ha a lányotokkal érkeztek majd a tervezett múzeumba, akkor ők ott kezükbe is vehetik ezeket a régi kincseket, de addig jönnek a megszokott fényképek.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket! 

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr7714282041

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

élhetetlen 2018.10.05. 14:51:50

Csak poén. „lányos játékok”. 50 évvel ezelőtti dolgok. Az öcsém 4 évesen a konyhában ülve hangról felismerte, hogy milyen típusú autó jön az utcán, (aztán kamionos lett, felnevelt két gyereket, tehát nem egy feminin típus), de hat évesen, egy kis szabászati segítséggel, és centis öltésekkel, de varrta a melegítőt a macijának, és tizenévesen már két sütőben sütötte a palacsintát párhuzamosan, amire én sohasem voltam képes. Lány létemre nem csak babát kaptam, de rugós focit is. És megengedték, hogy tíz évesen gyertya csipeszből, elemlámpa izzóból, lapos elemből karácsonyfa világítást szereljek. Mindez 50 éve, falun. Most meg egy csomó ember felháborodik, ha szóba kerül, hogy az oviban nem okvetlenül kell nemek szerint kiosztani a játékokat.
süti beállítások módosítása