Régi Marokkó/Mikádó
2018. október 03. írta: ToyaHSW

Régi Marokkó/Mikádó

marokko1.JPG

A mai napon egy régi ügyességi játékot mutatok be nektek. A pálcikákkal játszható játékot Marokkó vagy Mikádó néven is ismerhetitek és a mai napig beszerezhető a nagyobb játékboltokban.
Számomra nagyon sok kellemes emlék kapcsolódik ehhez a játékhoz.
Általában hétfőnként vettük elő testvéreimmel, amikor a televízióban nem volt adás és az egyetlen szórakozást a Rádiókabaré jelentette.

Ekkor mi este leültünk a szőnyegre vagy az asztal köré és elkezdtünk Marokkózni a tanulás után. A játék végtelenül egyszerű és ebben rejlik a szépsége is.
Adott egy csomó pálcika, amit elsőként egybe fogunk, majd elengedünk. A pálcikák egymás hegyére-hátára esnek. Ezt követően indul a játék, aminek célja a lehető legtöbb pálcika megszerzése úgy hogy a többi ne mozduljon meg.
Ha megmozdul egy pálcika, akkor azt ott kell hagyni és a partnerünk folytathatja a szedegetést.

A különböző színű pálcikák értékben is különböznek. A játékot az nyeri, aki a magasabb pontszámot éri el a játék végén.
Gondolhatjátok milyen csaták és kiabálások mennek egy-egy kör alatt. Megmozdult, nem mozdult, de én láttam, stb....

Ennek ellenére igazán élvezetes és szórakoztató játék volt, amire még mindig szívesen emlékszem vissza.
A ma bemutatásra kerülő Marokkó játék legalább 40 éves (de lehet, hogy több) és a pálcikák még műanyagból készültek. Egy aprócska tartóban kaptak helyet, ami szokatlan módon még mindig megvan hozzá. 
Sajnos a játékhoz tartozó leírás az évek alatt már elveszett, de a játék leírás nélkül is egyszerűen játszható és megtanulható.

Ahogy említettem a játék mind a mai napig beszerezhető műanyag és fa változatban is a játékboltokban vagy az interneten keresztül.
Persze azok már mai darabok, amelyek bár felveszik a versenyt minőségben a régi játékkal, de mégis egy kicsit mások.

Ezt a játékot is láthatjátok majd a múzeumban, valószínűleg a logikai és ügyességi játékok között. Amíg azonban erre nincs lehetőség, addig maradnak a megszokott fényképek.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket! 

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr4514280019

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása