Babák, babák és babák
2018. október 02. írta: ToyaHSW

Babák, babák és babák

eszterbaba1.JPG

Poda Eszternek köszönhetően tovább bővült a lányos játékok köre újabb babákkal. Ezúttal tényleg nagyon szép régi babák érkeztek a gyűjteménybe, amelyek közül néhány darab már inkább nevezhető műtárgynak mint játéknak.
A babák között nagyobbak és kisebbek is megtalálhatóak. A kicsiket egyértelműen játékra szánták, azonban a nagyobban inkább dekorációs célra készülhettek igazából.
Na de kezdem is a babák bemutatását a nagyoktól a kisebbekig.

Elsőként egy nagy méretű hölgy babát láthattok, aminek minden végtagja és a feje is kerámiából készült. A fejen szép haj található, ami össze is lett fonva.
Sajnos a kéz ujjai már néhány helyen letörtek, de ennek ellenére is szépnek mondható a baba, aminek az arca is elég élethűre sikerült. A ruházat szép és tapintásra kellemes anyagú és a kidolgozása is kellően részletgazdag.

A következő baba egy hatalmas bohóc. Erre inkább azt mondanám, hogy ijesztő. A fej egyértelműen porcelánból készült és a festés rendkívül igényes. Egy-két helyen már lepattogott a festés a figuráról, de ez egyáltalán nem zavaró.
A ruház igazán bohócos, fele fehér, fele fekete. A végtagok ebben az esetben kitömött anyagból lettek kialakítva, így sérüléssel itt szerencsére nem találkozhattam.

A harmadik baba méretben csak egy kicsit kisebb. Ez a tipikus népművészeti baba, amit általában a felkapottabb helyeken és turistalátványosságok közelében be lehetett szerezni.
A minta alapján én nem tudtam eldönteni, hogy kalocsai vagy matyó (egy-egy motívumában hasonlít mind a kettőre), de majd azok akik kicsit jobban értenek hozzá beírják hozzászólásban. Az arc itt is szépen ki lett dolgozva, a haj és a szemek is, de a végtagok ebben az esetben is kitömött anyagból készültek.

A maradék három baba sokkal inkább játékra készült és ez meg is látszik rajtuk. Van egy aprócska csecsemő, aminek a lábai mozgathatóak. Sajnos a karjai már elvesztek a figurának, de ezt szerencsére a kötött ruhácskája eltakarja.
Ez amúgy egy alvó baba, így fekvő helyzetben lecsukott, míg ülő helyzetben nyitott szemekkel látható.

A második aprócska baba egy nem túl szép arcú kislány. Sajnos az évek alatt az egyik kezét ez is elvesztette, de ez ilyen idős játékoknál megesik.
A figura gumiból készült és hosszú földig érő ruhácskát kapott.

A harmadik aprócska figurával bajban vagyok egy kicsit. Fodros ruha, aprócska szoknya, kicsit fiús haj és szép arcocska. Ember legyen a talpán aki ezek alapján megmondja, hogy így kellett-e kinéznie ennek a gumiból készült babácskának.

Természetesen a hiányosságok és hibák ellenére is nagyon örülök, hogy újabb lányos játékok kerültek be a gyűjteménybe. Sajnos ezen a területen elég komoly ismereti hiányosságokkal küzdök, de igyekszem magam pallérozni ezen a területen is.
A múzeumban ezekkel a figurákkal is találkozhattok majd, de addig jönnek a megszokott fényképek.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket! 

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr5514278021

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

élhetetlen 2018.10.03. 17:31:32

Nehéz dolog ez a babákkal. Még csak gyűjtő sem vagyok, de van „fájó” emlékem. Biztosan mindenkivel előfordult már, hogy megbánta, hogy valamit nem vett meg. Lloret De Mare, 25 cm-es hölgybabák, nem tudtam választani a barna selyemruhás és a vörös bársonyruhás között, addig szerencsétlenkedtem, míg lebeszéltem magam a vásárlásról, videóra vettem őket, elég lesz az nekem. Mire hazaértem, már nagyon megbántam. Úgy alakult, hogy egy hónap múlva visszamentem, első utam a boltba vezetett. Naná, hogy elkeltek! 25 év telt el azóta, és még mindig nem sikerült túltennem magamat azon, hogy hülye voltam, meg kellett volna venni mind a kettőt.

ToyaHSW 2018.10.03. 21:06:26

@élhetetlen: Szerintem aki foglalkozik játékok gyűjtésével az legalább egyszer már élt át ehhez hasonló élményt.
Van olyan amikor el kell engedni egy játékot. Ne add fel a reményt. Tapasztalataim szerint akkor jön majd szembe veled egy ilyen baba, amikor nem is számítasz majd rá.
süti beállítások módosítása