TIR társasjáték
2018. szeptember 04. írta: ToyaHSW

TIR társasjáték

tirtarsas1.JPG

A TIR névre egészen biztosan sokak szeme felcsillan, hiszen az első és szerintem azóta is egyetlen kamionos kalandsorozat volt a televízió műsorán.
Az IVECO Turbo Star és a két pilóta Franco és Vanni kalandjait elmesélő történetek az olasz RAI és a Magyar Televizió koprodukciójában készült el. A sorozat egy olasz kamionos vállalkozás két sofőrjének különböző kalandjait mesélte el. 
Természetesen az 1984-1985-ben készült TV műsor hatalmas sikert aratott és rendkívül népszerű lett, a kicsit butácska történetek ellenére is. Különösen a fiúk kedvelték a sorozatot, hiszen számtalan kamion tűnt fel benne - többek között az akkori Hungarocamion teherautói is.
Ennek köszönhetően szinte természetesnek számított, hogy akkoriban egy társasjáték is készült a film alapján.

Ez volt a TIR - A Turbo Star és a Maffia küzdelme. Az érdekes cím nem kevésbé érdekes játékot is takart - persze ehhez kellett a film háttere is, hogy megfelelő beleéléssel lehessen játszani. A társast a VIANCO-stúdió készítette, Mály Róbert és Bittmer Márta tervezte, a Triál forgalmazta és az ára 455 Ft volt. 
A társasjátékot 2, 4 vagy 6 játékos játszhatta. A társaság fele maffiózót, míg a másik fele kamionost alakított. A kamionosok célja az áru célba juttatása, míg a maffiózóknak az áru elrablása volt.
A kamionosok 1 kamionnal és 400.000 Ft-al vágtak neki a játéknak, míg a maffiózók 2 autóval és 100.000 Ft-al próbálták lenyúlni az árut.
A kamionosok húztak egy menetlevél és egy célállomás kártyát, ahova el kellett jutniuk az áruval. Fontos szerepet kapott a játékban az úthálózat is, ami autópályákból és főutakból állt. Ezeken az utakon a maffiózók és a kamionosok is másképp léphettek.
Természetesen a kamionosoknak vigyázni kellett az árura, így biztosítást is lehetett kötni, valamint az árut bérfuvarban vagy sajátként is elszállíthatták a kamionosok.

A szabályok kicsit bonyolultnak tűnnek elsőre, de mivel dobókockás játékról van szó, így annyira mégsem volt veszélyes a helyzet.
A játék 60 percig tartott és az nyert, akinek több pénze volt a végén vagy végéhez ért ha a kamionos mindenét elvesztette.

Szórakozásnak nem volt utolsó a társasjáték a sorozat epizódjai előtt vagy után.

A hozzám került játék szerencsére hiánytalan. Megvan a dobozban minden. Menetlevelek, biztosítások, kamionok, maffia járművek és természetesen a dobókockák is.
A doboz kicsit viseletes, de ez valószínűleg a tárolásnak köszönhető.
A tábla szép állapotban van, bár egy kicsit meghajlott az évek során.

Természetesen a majdani múzeumban a társasjátékok között ezt a kultikus játékot is megtalálhatjátok majd és nosztalgiázhattok is majd vele egy kicsit.
Amíg azonban erre nincs lehetőség maradnak a megszokott fényképek.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt  teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket! 

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr1414221375

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása