1939-45: Harc Európáért
2018. augusztus 30. írta: ToyaHSW

1939-45: Harc Európáért

harceuropaert_1.JPG

A mai napra egy meglehetősen bonyolult társasjátékot szeretnék bemutatni nektek. Az ÁSZ Budapest Kisszövetkezet Műanyag és Játék Szakcsoportja gyártotta a Vincze Imre és a Pancserek által tervezett 1939-45: Harc Európáért társasjátékot.
A második világháborút és annak egyes csatáit feldolgozó játék 1986-ban készült, tehát már bőven elmúlt 30 éves.
A témának, a társasjátéknál alkalmazott megoldásoknak és a nehézségnek köszönhetően hamar kultuszjáték lett belőle társasjátékos körökben.
A tervezés során a csapat valószínűleg a történelmi hűségre helyezte a hangsúlyt, ami meg is látszik. Erről tanúskodik a 19 A4-es oldalból álló játékszabály és a 11 A4-es oldalból álló kiegészítő melléklet.
A játék nehéz. A készítők becslése szerint a játékidő 1-6 óra, a nehézség pedig alap változatnál 4-es, haladónál pedig 8-as (ezen a skálán a Gazdálkodj okosan 2-est, a Végvári viadalok pedig 3-ast kapott).

A társasjátékban több lehetőség is kínálkozik a játékosok számára. A nagyon sok idővel rendelkezők az egész világháborút végig játszhatják, azonban a kevesebb idővel rendelkező játékosok számára lehetőség nyílik egy-egy hadművelettel eltölteni az időt.
A játékosok száma a teljes háború esetén 2-5 fő lehet, míg a hadműveleteknél 2-4 fő (Bagratyion és Overlord hadműveletek), 2-3 fő (Sichelshnitt hadművelet) lehet.

A játékosok különböző kartonból készült zsetonokkal jelzik éppen mivel támadnak vagy védekeznek. Ezeket a kétoldalas kemény kartonból készült térképen helyezik el a pozíciójuknak megfelelően.
Hogy ne mindenki össze-vissza lépdeljen a háborúban résztvevő országok kaptak egy-egy adatlapot is. Itt az adott évnek megfelelően felsorolásra kerülnek a használható egységek, azok ereje és más egyéb fontos adatok is. Így a szövetséges hatalmakkal harcoló játékosok és a náci oldallal harcoló játékosok is pontosan tisztába lehettek milyen egységekkel és milyen harci erővel rendelkeznek.

Természetesen mind a két oldalnak a célja, hogy a háborút vagy a hadjáratot sikerre vigye. Bár a társast alapból 13 év felettieknek ajánlották a készítők, az én véleményem szerint ehhez nagyon kellett érdeklődni a történelem iránt, hogy tényleg 1-6 órát rászánjon néhány gyerek a játékra.
Talán ennek is köszönhető, hogy a Harc Európáért nagyon szép állapotban maradt meg. Az aprócska kartonlapok zacskókban, a leírás és a kiegészítő melléklet kiváló állapotban, a 12 dobókocka érintetlenül, a tábla és a doboz pedig sérülésmentes állapotban maradt meg.

Nagyon örülök, hogy egy ilyen különleges ritka darabbal gazdagodott a gyűjtemény, ami ráadásul ennyire szép állapotban maradt meg.
Bár a modernizált változatot ingyen is letölthetitek és kipróbálhatjátok, tőlünk nyugatabbra a GeekMarket oldalán 99 és 129 eurós áron próbálnak eladni egy-egy darabot 

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt  teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket! 

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr1614212807

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

káBell 2018.09.03. 11:04:10

Én is vettem pár éve egy ilyet. Tényleg a bonyolultságával függhetett össze, hogy némelyik nagyon szép állapotban maradt fenn. Az enyémben még az egységeket jelölő kartonlapok se voltak kinyomkodva a gyári keretből.
süti beállítások módosítása