MS 575 kínai felhúzós fényképező mackó
2018. július 02. írta: ToyaHSW

MS 575 kínai felhúzós fényképező mackó

ms575_1.JPG

A kínai játékokat kedvelőknek a mai napon egy újabb különlegességet ajánlok a figyelmébe. Nádas Ildikónak köszönhetően egy becsületesebb adag régi játék pottyant az ölembe, amit az elkövetkezendő hetekben bemutatok majd nektek.
Elsőként úgy gondoltam, hogy egy tündéri felhúzható mackót mutatok be nektek, aminek még egy fényképezőgép is van a mancsában.

Ez a játék az MS 575-ös, ami mint a neve is mutatja felhúzós szerkezettel van ellátva. Egy nagyon érdekes játékról van szó, ami a Kínai Népköztársaságban készült a 60-as évek derekán. A aprócska mackó számtalan különlegessége rejt, amit most igyekszem szépen sorban bemutatni nektek.
Összesen két változatban készült a játék. Az egyiken sárga, míg a másikon ez a meghatározhatatlan (barack, narancs, rózsaszín) fej található. Funkcióiban a két változat nem tér el egymástól, sőt azt lehet mondani, hogy ez az egyetlen különbség a változatok között.
A mackó teste természetesen fémből készült és szépen megfestett ruhácskát kapott, valamint egy oldaltáskát az oldalára (ezen kapott helyet az MS 575-ös azonosító is), amire majd kicsit később kitérek.
A lemeztest oldalán található a felhúzó kulcs, amivel a szokásos módon egy óraműves szerkezet rugóját feszítjük meg és ennek köszönhetően lendül mozgásba a játék.
A macink kapott két mancsot is, amibe egy fényképezőgép került. Ehhez a fényképezőhöz egy drót vezet az oldaltáskából és ez nem véletlen. Az aprócska vakus fényképezőn rögtön feltűnik még az avatatlan szemlélőnek is a a vakuban elhelyezkedő izzó. Bár azt írtam felhúzós a játék, ez részemről egy kicsit csúsztatás volt, mivel az alsó részbe egy 1.5 V-os ceruzaelemet is be lehet helyezni.

És akkor most egy huszárvágással akkor át is térek a játék aljára. Természetesen ez a rész is fémből készült és itt található a már említett elemtartó. Ezen kívül három kerék kapott itt helyet, ami a maci mozgásáért felelős. Az egyik kerék egy kicsit ferdén áll, ebből könnyen kikövetkeztethetitek, hogy a fényképész mackó bizony csak körbe-körbe megy majd.
A felhúzást követően a mackó elindul körbe, majd egy idő után megállva felemeli a fényképezőgépet és felvillantja a vakut, mintha valóban fotózna, majd a gép leengedését követően folytatja útját.
Ez a folyamat ismétlődik egészen addig, míg az óraműves szerkezet le nem jár és a maci meg nem áll.

Igazi ritkaságról van szó, amivel eddig még nem volt szerencsém találkozni. Nem is gondoltam volna, hogy ilyen darabok is bekerültek hazánkba egykor.
Természetesen nagyon örülök ennek a kínai játéknak is, amit természetesen a múzeumban majd Ti is megnézhettek teljes pompájában, de addig maradnak a megszokott fényképek.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt  teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket! 

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr7014089221

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása