PIKO Martina porszívó
2018. június 08. írta: ToyaHSW

PIKO Martina porszívó

martina1.JPG

Mint tudjátok a lányos játékokból eddig viszonylag kevés van meg, de igyekszem ezt pótolni. Ezt hallotta meg bátyám, akitől születésnapomra egy porszívót kaptam.
Persze ne gondoljatok valami komoly szerkezetre, hiszen egy PIKO Martináról van szó amit nagyon sok lány kedvelt és használt otthon a gyerekszobában.

Ahogy azt már többször is említettem a szocialista gondolkodás részét képezte a gyerekek életre nevelése. Ezért a fiúknak sorra készültek a katonai és űrhajós játékok, míg a lányok általában háztartási eszközöket kaptak a gyártóktól.
A PIKO készített varrógépet, turmixot, mosógépet és természetesen a ma bemutatásra kerülő porszívót is.
A porszívó a Martina fantázianevet kapta és természetesen ez is egy elemes játék volt. A működtetéshez 4 db 1.5 V-os baby elemre volt szükség, amit a géptesten a fekete fedél alatt kellett lehelyezni.
Az aprócska gépben egy ventillátor volt megtalálható, ami lényegében az apróbb szöszöket felszívta és a tartályában eltárolta. A kidolgozás természetesen igényes volt, így a géptesthez szinte mindent hozzákapcsolhattunk, így elérhettük hogy az eszköz hasonlítson az eredetire.
A géptest felső részére egy csövet kellett dugni és egy hajlított elemet, amelyek együtt alkották a markolatot. A szívó oldalra egyszerű rögzítéssel tudtuk felcsavarni a szívófejeket, amelyből rögtön két különböző is rendelkezésre állt (padló és résszívó). A padlóhoz készült szívófej végére még egy sörtés műanyag elemet is felpattinthattunk, ami így átalakult szőnyegtisztító fejjé.

A lányok biztosan nagyon élvezték ezt a játékot és a mosógép, valamint a varrógép mellett ezt az aprócska porszívót is szívesen használták.
Manapság sem elérhetetlen a játék, azonban működőképes és hiánytalan darabot viszonylag nehéz szerezni. Szerencsére legalább nem egy őrületesen drága játékról van szó. Mivel a gyűjtők általában férfiak, így a PIKO lányoknak készült játékai sokaknál kiesik az érdeklődési körből.
Én nagyon örülök, hogy egy újabb darabbal bővül a lányos részleg. Természetesen a múzeumban lehetőségetek lesz vele nosztalgiázni is, így kézbe vehetitek majd, sőt akár porszívózhattok is ha úgy tartja kedvetek.

Azonban amíg erre nincs lehetőség maradnak a megszokott fényképek.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt  teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket!

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr4114033568

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása