Monchhichi, avagy Moncsicsi
2018. május 24. írta: ToyaHSW

Monchhichi, avagy Moncsicsi

2a082573804014bbcc57cd88e511f198.jpg

A mai napon egy olyan játékot szeretnék bemutatni nektek, ami már az én gyerekkoromban is slágerterméknek számított és mind a mai napig beszerezhető a megfelelő boltokban.
Érdekes volt felidézni az emlékeket és összehasonlítani a játék fejlődését az elmúlt közel 40 évben. Ezúttal a Moncsicsi babáról lesz szó. Nem véletlenül írtam magyarosan a nevet, ugyanis bennünk még így rögződött a játékbaba neve, amit természetesen helyesen Monchhichinek kell írni.

Az összehasonlításban a Játéksziget sietett a segítségemre, akik felajánlottak egy babát a bemutatóhoz.

De mi is az a Monchhichi? Sokunknak volt, dal is született róla, de a játék születésének történetét nagyon kevesen ismerik.
A játékot Kóicsi Szekigucsi találta ki és azzal a céllal született, hogy a gyerekek és felnőttek kezébe egy olyan babát adjon, amit lehet szeretni és mindenki számára egyformán kedves. A gyártást a Szekigucsi játékgyár végezte, ami akkoriban nem számított túlságosan nagynak.
A majombaba hatalmas siker lett Japánban, így szinte természetesnek számított a forgalmazás megkezdése más országokban is. Ehhez olyan partnereket talált a Szekigucsi gyár mint a Mattel.
Több érdekes részlet is kapcsolódik a Moncsicsi babákhoz. Ezek közül az egyik, hogy 1985-ben a babák szemszíne megváltozott, az addig kék szemeket barnák váltották fel. Angliában Chicaboo, Olaszországban Mon Cicci, Franciaországban Kiki, Dániában Bølle, Spanyolországban Virkiki, míg Csehszlovákiában Mončičák néven került a boltok polcaira.
A Moncsicsi baba simán átmászott a képzeletbeli vasfüggönyön és ennek köszönhetően számtalan KGST országban nagy sikert aratott a gyerekek körében. A kezdetben fiú és lány babákból álló kínálat bőségesen kielégítette az akkori igényeket és szinte minden gyerek igyekezett legalább egy majombabát kikönyörögni otthon.
Természetesen ezzel együtt a kisipar is rárepült a rendkívül keresett játékra, így a trafikokban szinte mindent be lehetett szerezni Moncsicsi képpel. Volt tolltartó, kulcstartó és sok egyéb apróság, amin a Japán játék fényképe vagy rajza volt megtalálható.

A 80-as évek közepére itthon kicsit lecsengett a Moncsicsi láz, de manapság ismét reneszánszát éli a játék. Persze mind minőségben, mind pedig kidolgozásban jelentős előrelépés történt a 80-as években megismert babákhoz képest.
A babák szőre sokkal finomabb és kellemesebb tapintású lett és nagyon szép ruhákat is kaptak a figurák. A Játékszigettől kapott lánybaba hajában masnival és szép kis ruhácskában került a tartóra.
Természetesen az arc és a kézben szorongatott cumi, amit a szájba is lehet tenni még itt is megvan változatlanul.

Valahol nekem is van egy régi 80-as évekből származó babám, de most sajnos nem találtam meg. Így a netről szedtem össze nektek eredeti képeket, de láthattok képeket a mai változatról is.
Természetesen ha megszeretnétek mutatni a gyereketeknek, hogy mivel is játszottatok kiskorotokban vagy szeretnétek venni neki egy saját majombabát, akkor érdemes a teljes kínálatot átböngésznetek, amit itt találhattok.

A múzeumban is láthatjátok majd a régi Moncsicsi babákat, de addig maradnak az internetről szedett fényképek és az új Monchhichi fotói.
A Játékszigetnek köszönhetően a narancssárga ruhás Monchhichi lányt meg is nyerhetitek az oldalon keresztül.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt  teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket!

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr1213996668

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása