Várjáték papírból
2018. április 16. írta: ToyaHSW

Várjáték papírból

manokiraly1.JPG

A cím egy kicsit csalóka lehet, de jobb sajnos nem jutott eszembe a játékot nézve, amit felajánlás útján kaptam a Thold családtól. Sokan a papírról a papírmasére gondolnak, pedig ezúttal nem erről van szó.
A játék amit bemutatok egy kivágós, kiszínezős, összeállítható várjáték volt, ami valószínűleg a legkisebb korosztály számára nyújtott kellemes perceket.

A játék neve: A manókirály menyasszonya és a Color Képzőművészet nevet viselő cég készítette, név szerint Felföldi József, Lengyel Gyula és Balogh János.

A játék lényegében két széthajtható kartonlapból állt. Ezek közül az egyik volt maga a széthajtható vár, míg a másik lapon voltak megtalálhatóak a szereplők, amelyeket ki kellett emelni a lapból és külön talpakon álltak.
A Colornál úgy gondolták, hogy sokkal érdekesebb lehet a játék, ha a gyerekekre bízzák a környezet és a figurák kiszínezését. Ennek megfelelően csak a kontúrvonalakat kapták meg az épületek és a figurák, a gyerekekre volt bízva hogy a várfal, a manók vagy a királynő milyen színben pompázzon.
A kreativitás itt még nem állt meg, ugyanis csak egy alaptörténet szerepelt a játékhoz mellékelt leíráson, azonban a kastélyt a gyerekeknek kellett élettel megtölteniük és saját történetet alkotniuk.

Ez persze kiválóan fejlesztette a kreativitást és a fantáziát, azonban ennek ellenére a játék állapotából ítélve nem lehetett túl sikeres ez a megoldás.
Valószínűleg már kicsit későn jelent meg ez a játék és a gyerekek már más irányba orientálódtak és más kötötte le inkább a figyelmüket.
Ennek ellenére örülök, hogy ez a kartonpapírból készült játék is bekerült a gyűjteménybe, ugyanis nagyon szép képet ad arról, hogy milyen játékokkal próbálták lekötni a gyerekeket a 80-as évek végén, 90-es évek elején.

Természetesen a múzeumban ezt a játékot is láthatjátok majd, de a kipróbálás szerintem nem lesz lehetséges már csak a játék anyag miatt sem.
A megszokott fényképek jönnek, amíg élőben nem láthatjátok a Manókirályt és menyasszonyát.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt  teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket!

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr4013838124

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása