Lemér, csomagol, fizet...
2018. április 11. írta: ToyaHSW

Lemér, csomagol, fizet...

bolt1.JPG

Nagyon ritkán foglalkozom lányos játékokkal, aminek leginkább az az oka, hogy fiú testvérekkel nőttem fel. Persze voltak nagyon kedves lány barátaim is, de valahogy soha nem játszottunk babákkal és egyéb dolgokkal együtt, így fogalmam sincs igazából hogy milyen játékokat kedveltek a lányok.
Persze ez nem akadályoz meg abban, hogy a gyűjtemény ebbe az irányba is fejlődjön. Ennek köszönhetően került hozzám a most bemutatásra kerülő boltos készlet, ami három darabból áll.

A boltos készletben megtalálható egy mérleg, egy pénztárgép és egy csomagoló is. Kicsit zavarban vagyok a gyártót illetően, hiszen eredetileg azt gondoltam hazai játékról van szó, azonban később már úgy gondoltam Csehszlovákiában gyárthatták ezt a régi játékot.
Remélem akad köztetek olyan, aki pontosan emlékszik arra, hogy ki is gyártotta ezt a lányoknak készült játékot és megosztja kommentben, mivel erre történő utalást egyetlen darabon sem láttam.

Kezdjük akkor az ismerkedést a bolt berendezésével. Elsőként a mérleget szeretném bemutatni nektek. Aki a 70-es években volt gyerek annak teljesen ismerős lesz ez a fajta mérleg, hiszen szinte minden boltban és zöldségesnél volt egy-egy hasonló darab csak nagyban.
Egy serpenyő ahova a termékeket kellett rakni és egy skálázott mérőből állt a mérleg, ahol egy mutató mutatta az éppen aktuális súlyt. A játék esetében is pontosan ez a működési elv és még mind a mai napig mér is :)

Természetesen a mérlegelés után következett a csomagolás. Ehhez stílusban és színben passzoló csomagoló dukált, amin még a papír is megtalálható.
Ha pedig becsomagoltuk a kért terméket már nem volt más dolgunk mint fizetni.

Ehhez a kasszához kellett fáradni, ahol a termék árát be lehetett állítani a három kar segítségével. A pénztárgép elején található gombot lefele húzva pedig csilingelve kinyílt a kassza, ahova eltehettük a játékpénzeket.
Külön szeretném a pénztárgépen felhívni a figyelmeteket az aprócska mechanikus kijelzőre, ahol a vásárló is láthatta, hogy mennyit kell fizetnie. Stílusosan a játék kasszájában egy Gazdálkodj okosan pénz található némi apró társaságában.

Szerencsére minden játék egyben van és működőképes. Sajnálom, hogy nincs doboz a játékokhoz, de azért szerintem így is sok klassz emléket idéznek a hölgyekben. Remélem sikerül majd sokkal jobban felfejlesztenem a lányos játékokkal foglalkozó részt is és ennek érdekében tettem is már lépéseket.

Természetesen a múzeumban a lányoknak nyugodtan meglehet majd mutatni ezeket az egykori játékokat is, de addig jönnek a megszokott fényképek.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt  teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket!

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr1113825738

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2018.04.13. 12:05:03

Én fiú vagyok, de nekem volt ilyen, még a 90-es évek elején. Ahhoz csomagoló nem volt, dettó ugyanez volt.
süti beállítások módosítása