Játékmúzeum TV 66.adás
2018. február 18. írta: ToyaHSW

Játékmúzeum TV 66.adás

title_2.jpg

Természetesen ezen a héten sem marad el a Játékmúzeum Blog TV adása, amelyben egy igazi kultikus játékkal ismerkedhettek meg. A szerdai Facebook LIVE adásban már említettem, hogy ezen a héten a PV Előre készletét mutatom majd be nektek és természetesen a próba sem marad el ezúttal sem.
Ha kedvelitek a hazai gyártású játékokat és a kisvasutakat, akkor ez a rész nektek készült.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt  teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket!

Patreon támogatók jelentkezésével még gördülékenyebb munkára, még több bejegyzésre, még több videóra és folyamatosan új tartalmakra számíthattok.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr7213677558

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Eke István 2018.02.19. 11:59:58

Nagyszerű videó:)
Ezt a kisvasútrendszert nagyapám, Jakabos Árpád tervezte, és meg tudok osztani egy rövid filmhíradórészletet erről, ahol látszik, ahogy munkatársával épp próbálják az új rendszert az Állami Pénzverő műhelyében!
filmhiradokonline.hu/watch.php?id=13702

Tehetetlen Dodó 2018.02.19. 17:31:37

@Eke István: Azt hiszem, a belinkelt kisfilmen szereplő vasút nem az Előre, hanem a Pannonia, négytengelyes, forgózsámolyos mozdonnyal és kocsikkal és vezérlőpultról történő irányváltással.
A blogon látható Előre mozdony emlékezetem szerint nevének megfelelően csak előre tudott menni, a mozdony oldalán kézzel kellett átkapcsolni az irányváltót.
Úgyhogy a kedves nagypapa jobbat csinált, mint az Előre!

Tehetetlen Dodó 2018.02.19. 17:39:41

@Tehetetlen Dodó: @Eke István:
Megtaláltam a Játékkatalógusban mindkettőt: a 13. oldalon az Előre vasutat és a 14. oldalon a sokkal komolyabb, külön irányítótrafóval és külön váltó- és szakaszvezérlő dobozzal ellátott Pannoniát:
jatekmuzeum.blog.hu/2017/12/04/jatekkatalogusok_regen#gallery-1512382760_8

(Talán valaki, aki jól ismeri a témát, meg tudná válaszolni a következő kérdést: valamikor az egyik rokonomnak volt Pannoniája, de a katalógusban látható zöld mozdony + 3 db gyorsvonati kocsi mellett volt neki egy fehér mozdonya is (ugyanaz, csak fehérben), valamint 3 db különféle teherkocsi. Ilyeneket azóta sem láttam sehol, nem tudom, hogy csak valami prototípusok lehettek-e?)

Tehetetlen Dodó 2018.02.19. 17:42:33

@Tehetetlen Dodó: Ah, most, hogy kibogarásztam a kisbetűket, látom, hogy a játékkatalógusban külön tételként szerepel postakocsi és teherkocsi is - ez a rejtély tehát megoldódott, már csak a fehér mozdony maradt kérdés.

ToyaHSW 2018.02.19. 18:27:27

@Tehetetlen Dodó: Esetleg a Helikon Expressz lehetett, ami leginkább ezüstös színű volt. Olcsóbb volt mint a Pannónia és drágább mint az előre és leginkább a Pannóniára hasonlított.

@Eke István: Köszi a filmet. Jó ilyesmit látni és jó olyan embert ismerni, akinek a nagypapája egy ilyen kultikus játéknál bábáskodott. A híradóban valóban a Pannónia látható már és nem az előre.
1350 Ft-os készlet...azért az akkoriban nem volt semmi, de ezt a videóban el is mondom.

Tehetetlen Dodó 2018.02.19. 19:02:27

@ToyaHSW: Lehetséges. Én ugyan fehérre emlékszem, de hát ez bő fél évszázaddal ezelőtt volt, megcsalhat az emlékezetem. Egyben viszont biztos vagyok: a mozdony szerkezetileg teljesen azonos volt a zölddel, csak a festésben különbözött. Lehet, hogy ezt takarja a játékkatalógus 40. pozíciója.
süti beállítások módosítása