MSB MS-25 tartálykocsi
2017. október 04. írta: ToyaHSW

MSB MS-25 tartálykocsi

ls25_1.JPG

Ezúttal ismét a Thold család által felajánlott játékok közül választottam ki egyet. Ezúttal az NDK-ban gyártott MS-25 tartálykocsira esett a választásom. Az MS Brandenburg (MSB) egyik legtöbb változatban gyártott teherautójáról van szó, ami számtalan különböző felépítménnyel került a boltok polcaira.

Az MS Brandenburg játékgyár a szocialista kisajátítások gyümölcseként jött létre. A Lineol AG Oskar Wiederholz, és a Gundka Gmbh összeolvadásából jött létre a mechanikus játékokat gyártó MS Brandenburg.
A Német Demokratikus Köztársaság egyik nagy játékgyárában egészen 1992-ig ontották magukból a különböző játékokat, amelyek nagyobbik része lendkerekes megoldással működött. Végül 1992-ben felbomlott a cég, majd az MSB 2006-ban fizetésképtelen lett és végleg bezárt.

Az MS Brandenburgnak olyan játékokat köszönhetünk (a teljesség igénye nélkül), mint az elemes Polar 1 és Polar 2, a Pkabuerraupe MS 3001 és 3002, a STATO MS 2037, a Buggy Jeep, az Orbital Raketenstation, a Wartburg 311 és 355 vagy a Stassenbahn.
Természetesen ezen kívül számtalan lemezből vagy műanyagból készült játékot készítettek, amelyeket még felsorolni is igen nehéz lenne.

Az MS-25 darabjait az első lökhárítón található jelzésről tudjátok azonosítani. Igazi 80-as évekből származó kocka alakú teherautó, amire számtalan különböző felépítmény került fel a gyárban. A játék készült tartálykocsi, billencs, dobozos, létrás tűzoltó felépítménnyel is.
Mivel a fülke műanyagból készült így itt is bőséges színválaszték várta a gyerekeket és a szülőket. A kamion piros, zöld, sárga, kék színben is megvásárolható volt.

Ezúttal a tartálykocsis kivitelt szeretném bemutatni nektek, ami SHELL díszítést kapott. Ezt azért emeltem ki, mivel a tartály festése is változatos volt. Találkoztam BP, ESSO, tejszállító, sőt köztisztasági változattal is.
A játék természetesen ezúttal is lendkerekes hajtást kapott, ami a többi NDK játékhoz hasonlóan itt is remekül működik az eltelt évek ellenére is.
Az alváz műanyagból készült, ami kapott egy fém takarólemezt, amin szépen felfestve látható az autó alsó része. A kerekek műanyagból készültek, kemények, kopogósak, de talán ennek is köszönhető a nagyon szép gurulás.
A felépítmény mint említettem több változatban is készült. Ezek csak festésükben tértek el.Található a tartály oldalán két fémből készült létra, valamint egykor egy felnyitható tartályfedél is a tartozékok között szerepelt. Jellemzően ahogy az internetes képeket nézegettem ez volt a gyenge pont, mivel nagyon sok kocsiról hiányzott.

Apróbb kopások, karcok és patina van már az teherautón, de alapvetően jól működik. Éppen ezért hozzá se nyúltam, egyszerű takarítás után került bemutatásra.
Örülök, hogy egy újabb NDK-s autóval gyarapodott a gyűjtemény, ami ráadásul olyan állapotban van, hogy nyugodtan kitudjátok majd próbálni a múzeumban.
A próba helyett jelenleg a megszokott fotók jönnek, amivel jelenleg be kell érnetek.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket! 

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr6312926829

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2017.10.08. 06:15:55

Azta. Volt egy ilyenem :-o
süti beállítások módosítása