PEBE Mini-Autos Transportfahrzeuge
2023. január 10. írta: ToyaHSW

PEBE Mini-Autos Transportfahrzeuge

pebeminiautos_1.JPG

Ismét egy kis utazásra viszlek benneteket az egykori NDK játékgyártásába, aminek keretében újabb PEBE Mini-Autos játékokat mutatok be nektek.
Ezen játékoknak egy része komplett, azonban akad néhány darab ami az évek alatt elvesztette már néhány alkatrészét.

A PEBE céget már a szocializmus idején alapították az NDK-ban, azonban az első időkben ez még egy aprócska magánvállalkozás volt. A cég nevét az alapító Paul Bernhardt nevének kezdőbetűiből igyekeztek kialakítani és egészen az 1972-es államosításig magánvállalkozásként is működött a PEBE, ami a szocializmusban elég ritka volt.
A játékgyártás a műanyagoknak köszönhetően lendült fel igazán, amikor megjelent a LEGO rendszerét szinte teljesen átvevő ""egycsapos kőépítő készletet műanyagból a kis építők számára" - legalábbis így reklámozta a PEBE az általa gyártott készletet.
A készlet szinte teljes egészében másolta a LEGO megoldásait és az elemek csak minimálisan tértek el a dán építőjátékban használt daraboktól, azonban azokkal tökéletesen használhatóak voltak akár egy építésen belül is.
Persze ez nem tetszett a LEGO-nak és hosszas jogi csatározások után végül arra kényszerítették a PEBE-t, hogy változtassa meg a csapokat és a kockák alján található illesztéseket is.
Ezt követően érkeztek meg az 5 mm-es csapokkal szerelt és mini kockákat tartalmazó készletek is.
A PEBE választéka igazán bőséges volt. A Mini-Autos sorozaton kívül még katonai, szállítmányozási sorozatok is készültek és a házakról, benzinkutakról, a repülőtérről és más építményekről ne is beszéljünk.

Ma a Mini-Autos sorozatban megjelent Polizeifahrzeuge és a Transportfahrzeuge járműveket mutatom be nektek, illetve az előbb említett sorozatok néhány darabját.
A két készletben különböző kisteherautók kaptak helyet, de a Polizeifahrzeuge készletben eredetileg egy személyautót is találhattak a gyerekek rendőrségi színekben.
A gyerekek rendelkezésére álló elemek viszonylag egyszerűek voltak, de ennek ellenére egészen pofás autókat lehetett építeni a rendelkezésre álló műanyag építőkockákból.
Az összeállításhoz segítségül a gyerekek kaptak egy viszonylag egyszerű rajzot, amin lépésenként fel volt tüntetve a jármű összeállítása. Persze azért ez nem volt mindig olyan egyszerű. Mivel a PEBE ezen sorozata már az átalakítás utáni időből származik, így az elemek meglehetősen lazán illeszkedtek egymáshoz és ennek köszönhetően gyakran hullottak le elemek a játékról.
Persze ez akkoriban senkit nem zavart túlságosan.
Lényeg az volt, hogy egy működőképes autót lehessen összeállítani, amire azt követően rá lehetett hózni, hogy egy mentőautóval, a rendőrségi furgonnal, egy taxival vagy pedig egy áruszállítóval játszhatnak a gyerekek.
Ehhez persze megfelelő dekoráció is dukált. A taxi oldalán egy-egy elem hatalmas TAXI feliratot kapott és kicsit több ablak került fel a játékra.
A mentőautón hatalmas vöröskeresztet találhattak a gyerekek, a tetőre pedig egy villogót is fel kellett illeszteni:
A rendőrségi furgon szintén több ablakkal, Polizei felirattal, két színű műanyag elemekkel és villogókkal a tetején várta a gyerekeket.
Az egyetlen extra mentes jármű a sorozat ezen darabjai közül a platós teherautó volt, ahol semmi extrával nem találkozhattak alapból a gyerekek, de egy kis ügyességgel és leleménnyel azért ezt a járművet is fel lehetett dobni.

A problémák ellenére sok kellemes percet és emléket köszönhetnek a gyerekek a PEBE építőjátékoknak. Igaz nem volt olyan minőségben mint a LEGO, de nekünk akkoriban ezzel kellett beérnünk.
A hozzám került járművek közül kettő egészen jó állapotban maradt meg, kettő viszont az évek alatt elvesztette a kerekeit. Különösebben nem zavar a dolog, mivel tudom idővel ezekre a játékra is találok majd futóművet, így egyenlőre ebben az állapotban kerülnek be a gyűjteménybe.
Reményeim szerint Ti majd tökéletes állapotban láthatjátok ezeket a játékokat is, de addig jönnek a megszokott fényképek.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket! 

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr3418020588

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása