MIR Coca-Cola teherautó
2017. október 02. írta: ToyaHSW

MIR Coca-Cola teherautó

mircola3.JPG

A MIR kisautókra mindenképpen akartam szánni legalább egy bejegyzést, de valószínűleg több születik majd mivel az aprócska teherautó több változatban is készült.
Ezúttal az egyik legérdekesebb darabot mutatom be nektek, a Coca-Cola szállító teherautót. De akkor előbb a MIR sorozatról néhány szóban.

A MIR cirill betűs felirat, ebből azt gondolhatjátok egy Szovjetunióban készült játékról van szó. Hát nem. Ez a kisautó sorozat Bulgáriában készült. Érdekessége, hogy a Tonka gyártól licencelték hivatalosan a teherautót, ami arra a korra nem volt igazán jellemző.
A formás kisautót annyira jól sikerült átvenni, hogy lényegében csak az ajtókon található MIR felirat alapján lehet őket megkülönböztetni az eredetiektől.
Természetesen a Tonka fém kamionjához hasonlóan a MIR sorozat autójához is több felépítményt és vontatmányt készítettek.

A legjellemzőbben voltak a betonkeverős (erről majd egy másik bejegyzésben), a platós, állatszállító, a billenőplatós, a tartálykocsis és a félpótkocsis változat volt. Ezúttal ez utóbbit mutatom majd be nektek, aminek érdekessége a matricázásban és a rakományban rejlett.
De elsőként a játék hosszú útjáról, amit a bemutatóig megtett. A pótkocsihoz jutottam hozzá elsőként, ami egy Coca-Cola szállító jármű lenne, de az autó nem tartozott hozzá.
Első feladat volt egy MIR autó beszerzése, ami elsőre könnyű feladatnak tűnik, de amúgy egyáltalán nem az. Végül sikerült elfogadható áron szereznem egy példányt, amihez mixer felépítmény tartozott.
Szerencsére a felépítmény könnyen leszerelhető, így máris volt egy MIR kamionom a pótkocsi vontatásához, ami csak színben tér el az eredetitől. Persze le is festhettem volna a kisautót, de úgy voltam vele az már akkor nagyon komoly belenyúlás lenne a játékba, ráadásul pont a lényeg veszne el és ki tudja a jövőben nem-e sodor az utamba az élet egy piros teherautót a sors.

Egy a lényeg, a mixeres felépítmény leszerelése után máris feltudtam kapcsolni a félpótkocsit a kamionra és ezzel lényegében készen is áll a játékra a Coca-Cola kamion.
Bizony a legvadabb szocialista időkben készült játékhoz egy kapitalista üdítőital márkás pótkocsi tartozik. Ráadásul nem is akármilyen. A pótkocsi fél oldala plexiből készült, ami felnyitható. Itt találhatóak a kólás rekeszek, valamint normál esetben egy aprócska molnárkocsi is, amivel a palackokat lehetett szállítani.
Ezek azonban általában az idők során szépen elvesztek. Nincs ez másképp ennél a játéknál sem, ahol összesen két rekesznyi üdítő maradt meg. Sajnos a rekeszek maguk már elvesztek, pedig úgy lenne igazán érdekes a játék, ha az üvegekhez tartozó piros keretek meglennének.
De nem baj mert az a lényeg, hogy ha hiányosan is, de legalább bekerült a gyűjteménybe ez a szerintem egészen különleges cirill feliratokkal ellátott játék is.
Nem hiszem, hogy valaha is sikerül beszereznem a MIR sorozat összes darabját, de ki tudja mit hoz még a jövő.

A hiányzó üdítőket elképzelhető, hogy még valamikor legyártom majd a kamionhoz, de a rekeszek és a molnárkocsi pótlása sokkal komolyabb feladat lesz. Remélem legalább a rekeszek kérdését sikerül majd idővel rendeznem.
Ha nem, akkor a jelenleg formájában láthatjátok majd a kisautót a múzeumban is. Természetesen ezt a játékot is kézbe vehetitek és nyugodtan kipróbálhatjátok majd.
Addig azonban maradnak a megszokott fotók.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket! 

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr5112918435

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Heller 2017.10.02. 19:51:15

Emlékeim szerint ezt én egy szettben kaptam meg. Volt ez a kamion, volt egy platós teherautó amire 3 rekesz ment, középre egy kis műanyag rudat kellett tenni, hogy rögzítse a rekeszeket. Motoszkál a fejemben egy harmadik valami, de arról semmi nem ugrik be.

káBell 2017.10.03. 16:34:13

Platós, Coca-colás piros MIR teherautóra én is emlékszem.

Sam. Joe · http://www.matchboxmemories.hu 2017.10.09. 20:20:51

"Érdekessége, hogy a Tonka gyártól licencelték hivatalosan a teherautót, ami arra a korra nem volt igazán jellemző."

Öööö... Pedig de. 8-) A "Mikro", időnként meg "Mikro'67" nevű cég licencelt és gyártott Matchbox, Schuco, Gama, Buddy L termékeket is a Tonkán kívül. Az ötlet az volt, hogy a vasfüggönyön túlra is szerették volna ezek a cégek betenni a lábukat - az, hogy nálunk lehetett Matchboxot kapni állami áruházakban, a keleti blokkban egyáltalán nem volt jellemző. Aztán hogy a vasfüggöny leomlásával már nem volt értelme a dolognak, szerették volna visszacsinálni a dolgot. Ez nálunk működött is, de hogy a bolgároknál mi történt az átadott szerszámokkal az már másik kérdés. A cég weboldala igazán szórakoztató! Legalább három illegális kópiát látok, amiket ezek szerint a mai napig gyártanak:

www.mikro67.com/en/zanim03.php

www.mikro67.com/en/komp04.php

www.mikro67.com/en/komp03.php
süti beállítások módosítása