Macskafogó társasjáték
2017. augusztus 02. írta: ToyaHSW

Macskafogó társasjáték

macskafogo1.JPG

Ismét egy társasjátékot szeretnék bemutatni nektek, ami természetesen hazai fejlesztés és egy klasszikus magyar rajzfilmhez kötődik.
A Novoplast által készített Macskafogót mutatom be nektek a mai napon. A Novoplast a 80-as években szinte ontotta magából a társasjátékokat, amelyek mára igazi ikonikus játékokká váltak. A gyűjtők imádják ezeket a társasjátékokat, de még a mai 40-es, 50-es korosztály is nosztalgikusan gondol vissza gyerekkorának erre a korszakára.

A Novoplast egy egész sorozatot adott ki akkor a társasjátékokból, amelyek közül a Police07, Az Ezüst-tó kincse, a Csillagok háborúja, a Skála Rally, a Holiday, a LaserX 3, a Mesék titka, az Ide a Szfinxet, a Varázskert és a most bemutatásra kerülő Macskafogó is megtalálható volt.

A Novoplast játékok sikerének titka szerintem több részből tevődött össze.

  • Érdekes témaválasztás. Gondoljatok bele, hogy mind a Police07, a Csillagok háborúja, a Macskafogó vagy az Ezüst-tó kincse is olyan témával foglalkozott, ami minden gyereket érdekelt.
  • Színes és érdekes doboz. Erre minden esetben nagy gondot fordított a Novoplast. A dobozok színesek, a rajzok szépek és persze, hogy ennyi elég volt ahhoz, hogy a gyerekek könyörögni kezdjenek a játékboltban a társasokért.
  • Széthajtható és szépen megrajzolt táblák. Ne feledjétek a Novoplast játékai akkoriban már széthajtható táblával rendelkeztek. Akkoriban ez még itthon nem volt gyakori. A Takarékoskodj, a Gazdálkodj okosan táblái is félbe voltak hajtva, de itt négy felé kellett hajtani a táblákat, amik színesek, szépen megrajzoltak voltak.
  • A körítés minden esetben tartogatott valami különlegességet. Gondoljatok a Star Wars talpakon álló figuráira vagy az Ezüst-tó kincse kötvényeire és aranyrögeire.

De nézzük milyen is volt a Macskafogó és mi volt benne a feladat.

A Macskafogót 2-6 játékos játszhatta. Az egyik játékos Grabowskit vezethette a táblán, míg a többiek feladata az volt, hogy a másik öt figurával elkapják őt.
Minden körben egyet léphetett Grabowski és egyet léphetett az ellenfél. Grabowski feladata az volt, hogy eljusson hat Nishiazabu 1314 felirattal ellátott háztömb valamelyikébe, amit a macskacsapatnak meg kellett akadályozni.
Ha sikerrel járt Grabowski, akkor egy darabhoz hozzájutott a Macskafogó bulldog puzzleből. Ha elkapták az üldözők, akkor ők jutottak hozzá egy puzzle darabhoz, ami Giovanni Gatto macskaelnököt ábrázolta.
A játékot az nyerte meg, akinek előbb sikerült kiraknia a puzzle darabokból a komplett képet.
A puzzle 12 darabból állt, így 12 nyertes kör kellett a végső győzelemhez, ami hosszú játékidőt eredményezett.

Érdekes és gondolkodtató játék volt a Macskafogó,amit a rajzfilm megnézését követően ma is érdemes legalább egy-egy játékra elővenni.
Az általam megszerzett darab oltárian olcsón került hozzám. Szerencsére minden darabja megvan. A figurák talapzata, a puzzle összes darabja és a tábla is kiváló állapotban maradt meg.
A doboz alja egy kicsit sérült, de ez valószínűleg annak köszönhető, hogy valamikor nedvesség érhette a doboz alsó felét.

Nagyon örülök, hogy egy újabb darab került a gyűjteménybe a Novoplast sorozatból. Így már lényegében csak 5-6 darab hiányzik a teljes gyűjteményből :)
Remélem egyszer lesz lehetőségünk egymás ellen is játszani vele a múzeumban, de addig is nézzétek meg a képeket, ami nosztalgiázásnak sem utolsó.

Természetesen a játékot mind a mai napig betudjátok szerezni a nagyobb aukciós oldalakon. 

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket! 

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr812709938

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

-Szűcs Gyula- · http://nerdblog.blog.hu/ 2017.08.02. 16:08:23

Ez nekem is megvolt!!! Mondjuk nem különösebben szerettem, elég uncsi volt. Ráadásul egy ügyes játékos simán halálra szívathatta Grabowskyval a lassan reagáló patkányokat...
süti beállítások módosítása