Egy hétvégére visszatér a játéktermek aranykora
2016. október 28. írta: ToyaHSW

Egy hétvégére visszatér a játéktermek aranykora

14409536_1318166454874629_164788542882913591_o.jpg

2016 november 18. és 20. között lesz látogatható a fővárosban az Arcadia Játéktermi Nosztalgia Kiállítás. A rendezvény Magyarországon műfajában a legnagyobb lesz, bemutatva az elmúlt évtizedek legnépszerűbb játéktermi gépeit. A látogatókat körülbelül 200 gép, köztük egy Star Wars tematikus sarok és a világ legnagyobb flippere, a Hercules várja majd.

A játéktermek (angol nevükön: arcade) jó két évtizeden át tartó aranykorukat követően a 90-es évek végén világszerte és itthon is bezártak. Az igény azonban megmaradt az arcade gépek iránt. Az automaták az évtizedek során számtalan mozifilmben, TV-sorozatban, videóklipben jutottak fontos szerephez, nem is szólva az irodalmi vonatkozásokról (ilyen például a kultikus japán író, Murakami Haruki Flipper 1973 című kisregénye, vagy az amerikai beatnemzedék flipperes hivatkozásai (olyan alapművekben mint az Úton, vagy a Száll a kakukk fészkére.)

Mára a flipperek, videójáték kabinetek a gyűjtők féltett kincseivé váltak, melyeknek a nosztalgiahullám még tovább növelte népszerűségét. A legtöbben már csak magángyűjteményekben, klubokban, múzeumokban találkozhatunk velük.

A rendezvényt hazai kiállítókon kívül olyan résztvevők gazdagítják, mint a cseh Arcade Hry, a kontinentális Európa legnagyobb arcade videójáték múzeuma, valamint a Krakkói Flippermúzeum. A kiállítással párhuzamosan, szintén a helyszínen zajló Hungarian Pinball Open flipperversenyre pedig 17 országból érkeznek versenyzők (köztük Európa- és világbajnokok), a döntőt a kiállítótér színpadán rendezzük, hogy azt az Arcadia látogatói is megtekinthessék majd. (A versenyre a nevezés már lezárult.) Péntek este a nap végén a “8 bites elekrockot” játszó Sidnify is fellép élőben. 

Az Arcadián a körülbelül 200 kipróbálható gép (flipperek, videójáték kabinetek, konzolos és számítógépes játékok) mellett kiállítjuk az elmúlt évtized egyéb kedvelt nosztalgikus “kütyüit”, köztük például kvarcjátékokat. A látogatókat többek között egy három videójáték kabinetből és 2 flipperből álló Star Wars tematikus sarok és a világ legnagyobb flippere, a biliárdgolyókkal játszható Hercules is várja majd.

A további Arcadia játékok márkanevei közül a Bally, Williams, Atari, Amiga, Nintendo, Sega, Konami, Gottlieb, vagy a Zaccaria sokaknak ismerősen csenghet. Az Arcadia nevet egyébként a közönség bevonásával, az esemény közösségi oldalán választottuk ki, melyre még az élő legenda flipper- és videójáték tervező Steve Ritchie is elküldte saját javaslatát.

Helyszín: Dürer Rendezvényház, Bp. XIV. kerület, Ajtósi Dürer sor 19-21.

Időpont: 2016. November 18-20.

Nyitvatartás: Pénteken 16:00- 2:30; szombaton 9:00-2:30, Vasárnap 10:00-19:00

Jegyek kaphatók a helyszínen, elővételben pedig a Konzolok Szervíze weboldalán: http://www.konzolokszervize.hu/.

Az Arcadia rendezvény weboldala: www.arcadiafest.hu.

Facebook oldal: https://www.facebook.com/events/117589638670872/

A Budapesti Flippermúzeumról:

Az Arcadia főszervezője, a Budapesti Flippermúzeum az Emberi Erőforrások Minisztériuma által kiállított engedély alapján, 2014 áprilisában nyitott. Kiállítóhelyünk 130 darab, játszható géppel rendelkezik, az első flipperkaros gépektől kezdve 1947-ből, valamint flipper elődökkel a XIX. századból. Európa legnagyobb folyamatosan nyitva tartó interaktív flipper kiállításaként a múzeum a világsajtó visszatérő szereplője, a világ vezető utazási site-ján, a Tripadvisor-ön jelenleg a kiemelt budapesti nevezetességek között találjuk.

További információ:

Pataki Márk: +3630 7435849
Pálfi Balázs: +3630 9006091

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr9111845713

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása