Play-Big Park Station
2016. szeptember 20. írta: ToyaHSW

Play-Big Park Station

parkstation1.JPG

A Play-Big játékokból egy újabb darabot szeretnék bemutatni nektek.Igazság szerint nem a múzeumba szántam, de ha már megmaradt, akkor természetesen ez is elfér a többi játék mellett.
A Park Station névre keresztelt játékról van szó, ami Art Nr: 631-es számon volt megtalálható a katalógusokban.

Azonban a játék bemutatása előtt néhány szóban szeretném nektek bemutatni a német a Play-Big játékok gyártóját a Big Spielwarenfabrik GmbH & Co KG-t.
A cég 1975-ben kezdte el gyártani a Play-Big sorozatot, ami nagyon hasonlított a Playmobil játékokra. Természetesen azért méretben és kidolgozásban eltért azoktól (nagyobb figurák, mozgatható lábak, stb...), de ez a Playmobilt gyártó Geobra szemét nagyon szúrta és beperelte a Play-Big játékok gyártóját.
A pereskedés rendkívüli módon elhúzódott, aminek végeredményeként kimondták, hogy a Play-Big játékok egyediek és nem számítanak lopásnak.
Sajnos a per teljesen megroppantotta anyagilag a gyárat, aminek köszönhetően a Play-Big sorozat gyártása teljesen leállt.

Ezt csak sajnálni lehet, mivel a Playmobil filozófiájával ellentétben a Play-Big sorozatben helyet kaptak a modern katonai eszközök és a fegyverek is.
Mára a cég szinte teljesen profilt váltva a 1-5 éves gyerekeknek gyárt játékot BIG néven. A Play-Big sorozat pedig gyűjteményekben pihen.

A Part-Station nevű játékuk még a Playmobilos vonalat képviseli, bár már BIG néven került a boltok polcaira. A parkolóház teljes pompájában jelzőtáblákkal, jelzőlámpával, üzemanyagtöltő állomással, reklámokkal, mozgatható lifttel és autókkal várta a gyerekeket.
Többféle változatban is készült a játék, így a SHELL-es parkolóházon kívül találkoztam még ARAL-ossal is. Ezek természetesen színben az üzemanyag forgalmazó céget tükrözték (sárga-piros, kék-fehér).
Sajnos mára ritkán találni egészen megmaradt játékokat, mivel az aprócska elemek (táblák, jelzőlámpa, reklámok) általában az elmúlt közel 40 évben elkoptak vagy eltörtek.
Ezért is csaptam le az aukcióra kínált darabra. Sajnos ez a játék sem teljes, hiszen a táblák, a jelzőtábla, a parkolóház egyik oldala itt is hiányzik, de legalább az autók megvannak (igaz elég vegyes állapotban).

Az összeépítés még nekem is komoly feladat volt a fotózáshoz, mivel sok apró akasztó az elmúlt években már letört, de azért 10-15 perces szenvedés után sikerült összeraknom a játékot és még az autóliftet is beüzemeltem rajta.

A játékot ha kedvetek tartja valamivel rosszabb állapotban ARAL változatban megtalálhatjátok az Ebay-en 40-50 eurós áron+posta.
Ennek megfelelően ennek a játéknak az árát olyan 50-60 euró közé teszem, de úgy gondolom jól mutat majd a kiállításon a többi Play-Big játék mellett.
Addig pedig nézzétek meg a fotókat.

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket!

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr7811730239

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

torma99 2016.09.20. 22:04:51

Nekem ennek a nagyon gáz kínai sorjás koppintása volt meg. Ami kicstit feldobta, hogy a matricákat sikerült jó minőségben lekopizniuk. Egy szép napon meg anyám kidobta.

Sonda 2016.09.21. 08:13:49

Istenem a felismerés!!
Köszönöm a postot egy szelet gyerekkor :D

Sam. Joe · http://www.matchboxmemories.hu 2017.02.22. 12:03:30

@torma99: Ez a szó nélkül kidobás / elajándékozás valami generációs betegség lehet.

Világosan emlékszem, hogy a kombi autók gyatra, fröccsöntött másolatait lehetett kapni trafikokban itthon.
süti beállítások módosítása