Mehanotehnika Játéktelefon
2016. szeptember 08. írta: ToyaHSW

Mehanotehnika Játéktelefon

telefon1.JPG

A Mehanotehnika neve itthon csak egy szűk körnek cseng ismerősen, azonban ha a játékokat kezdem sorolni, akkor egészen biztosan sokan a homlokukra csapnak.
A Jugoszláv cég többek között olyan játékokat készített mint a távirányítós BMW Turbo, BMW 3.0 CSL Alpina vagy a Mercedes Benz 408-as mikrobusz, de olyan játékok is a cég nevéhez kötődnek mint az Elektro Pionir (elektromos építőjáték), a Dirkalna Steza (autópálya), a lányok készült varrógép és pénztárgép és a most bemutatásra kerülő telefon.

Tehát az biztos, hogy a gyár nem számított kezdőnek a gyerekjátékok területén. A telefonok gyártását 1975 körül kezdték meg, amikor az első típust kiadták. Ez nagyban emlékeztetett a megszokott és néhány háztartásban megtalálható készülékekre.
1978-ban a modernizáció jegyében egy kicsit szögletesebb készülékkel jelentkezett a gyár - ezt a változatot mutatom majd be nektek.
1984-ben pedig egy sokkal gyerekesebb sorozatot készítettek, ami már igazából nagyban eltért a lakásokban található telefonoktól formára.

Az 1978-as darabra véletlenül akadtam rá egy aukciós oldalon és mivel ez a változat nekünk is megvolt gyerekkorunkban otthon, így egyértelmű volt, hogy meg kell szereznem.
A működési elv rendkívül egyszerű volt. Mind a két készülékben helyet kapott 2 db 1.5 V-os Góliát elem, ami az árammal való ellátásról gondoskodott.
A két készülékhez tartozott kb.10-12 méter kábel, amit csatlakozóval kellet bedugni a telefon hátsó részébe. Ezt követően már csak fel kellett venni a kagylót és tárcsázni, mire a másik telefon berregő hangot adott és egy apró lámpácska is felvillant rajta..
Azt felvéve kezdődhetett a beszélgetés.

Mire is volt jó ez a telefon? Mi két szoba között használtuk előszeretettel, de tökéletesen alkalmas volt, hogy a szomszédban lakó barátunkkal este vagy tanulási időben is tudjunk beszélgetni.
Nagyszerű játékszer volt, amit a mai gyerekek a mobiltelefon mellett már nem tudnak értelmezni.
De ne feledjétek ez annak a kornak a játéka volt, amikor a Matáv telefon is nagy számnak számított.

A játékkal voltak apróbb gondok amikor megkaptam. Hiányzott az elemekhez tartozó érintkező, az egyik hallgató tartója és a kábelek is lógtak a csatlakozóból.
Az érintkezőt pótoltam, a kábelek megjavítottam. A hallgató tartóját még nem javítottam meg, de így is tökéletesen használható állapotba került a telefon.
Sajnos a játék doboza nincs meg (ellenben a használati utasítás igen), de így is a gyűjtemény egy féltett darabja lett, ami egy igazi korlenyomat.

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket!

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr1311687899

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása