Spielzeugeisenbahn Spur S Metallwarenfabrik Stadtilm
2016. augusztus 13. írta: ToyaHSW

Spielzeugeisenbahn Spur S Metallwarenfabrik Stadtilm

spurs1.JPG

Szokatlan módon egy kisvasúttal folytatom a sort, ami érdekes módon került hozzám és igazság szerint nem is gondoltam rá, hogy megtartom.
Valahogy azonban a sors úgy hozta, hogy nálam maradt a játék. Ha pedig így történt, akkor mindenképpen megérdemel egy bemutatót az NDK VEB (K) Metallwarenfabrik Stadtilmnél készült Spielzeugeisenbahn Spur S kisvasút.

A Spielzeugeisenbahn Spur S kiadásáig hosszú út vezetett. A céget Carl Liebmann alapította 1942-ben és repülőgép alkatrészeket gyártottak. A háború végén Liebmann úr igyekezett talpon maradni a céggel és a termelést átállította játékvonatok gyártására.
A gyár első terméke 1949-ben mutatkozott be Lipcsében a Tavaszi Vásáron.

Természetesen a szocialista ipar nem nézhette tétlenül Carl Liebmann ténykedését, aminek hála 1952-ben menekülnie kellett az NDK-ból. Így már semmi sem állhatta útját, hogy a szocialista ipar bekebelezze a gyárat.
1953-tól kezdve már VEB (K) Metallwarenfabrik Stadtilm név alatt adták ki a vonatokat.
A gyár szinte teljesen átalakította a termékpalettát és több új kisvasúttal is jelentkezett. 
1956-tól került gyártásba a Spielzeugeisenbahn Spur S egy H0-ás sorozattal egyszerre. Ehhez teljesen átdolgozott sínrendszert, fémből készült vagonokat, műanyagból fém alvázzal készült mozdonyokat, valamint 12V-os és 4.5V-os áramellátást is terveztek.
A kezdeti sikerek után sajnos a gyártás minőség folyamatosan romlott. Ez szinte lehetetlenné tette a litográfiát a vagonokon, amelyek egyre csúnyábban lettek.
A takarékosság jegyében pedig egy idő után a síneket ismét átalakították és a műanyag talpfákat, kartonból készült megoldásra cserélték le.

A gyártás végülis 1964-ig zajlott, akkor a cég átalakult és már más név alatt folytatta a termelést.

A kisvasút természetesen eredeti dobozában, hiánytalan állapotban és természetesen működőképesen található meg a gyűjteményben. A mozdony mellett a csomagban megtalálható a 4.5V-os vezérlő, két tehervagon és egy körpálya kialakításához elégséges sín is.

Az értékét igazán nehéz megbecsülni, mivel ez nagyban függ a szériától és a csomagban található vagonoktól. Láttam már 250 eurós áron is eredeti sorozatot, de ennyiért szerintem nem lehet eladni. Úgy vélem olyan 100-150 euró között van a kisvasút reális értéke.

Természetesen ez is értékes darabja a gyűjteménynek, amit remélem sikerül majd bemutatnom nektek mozgásban is. Lassan már csak a Mikrolin és az IGRA kisvasútja hiányzik a szocialista szellem vasútjából :)

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket!

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr6610408620

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása