PV Előre kisvasút
2016. július 11. írta: ToyaHSW

PV Előre kisvasút

elore2.JPG

Aranyi Zoltántól kaptam még anno ezt a játékot, csak a PV témát eddig igyekeztem kerülni. Tőlem sokkal nagyobb szakértők tollából olvasni írásokat az Állami Pénzverő felesleges kapacitásainak lekötése céljából létrehozott játékcsaládról.
Mivel azonban már nagyon sok vasútról írtam nektek, így a PÉVÉ-ről is illik írnom pár sort.

A játék a maga korában rendkívül drága mulatságnak számított. Az alapkészleteket ezért részletre is meglehetett vásárolni.
Az Előre 600 Ft-ért, a Helikon 850 Ft-ért, míg a Pannónia fadobozos változata 1350 Ft-ért volt megvásárolható. Az 50-es években(!) ez rendkívül sok pénznek számított.
A gyártás ráfizetéses volt még a magas árak ellenére is, így 1962-ben a dokumentumokat és a szerszámokat is megsemmisítették :(

Zoltántól az Előre készlet egy kibővített változatát kaptam meg, ami az eredeti készleten (1db PV1 mozdony, 1db PV2 postakocsi,  2db PV3 személykocsi, 1db trafó,11db íves sin, 1db "betáp" csatlakozó íves sin,4db egyenes sin, kb 20db sínkapocs) kívül tartalmazott néhány extra elemet is.
A megkapott játék az Előre II-es sorozat egyik darabja, amit onnan lehet felismerni, hogy a sínek alumíniumból és bakelitből készültek és a talpfába öntött háromszögben elhelyezett PV jelzést kapott.

Az extra elemek között megtalálható két darab tehervagon, egy szemafor és egy jelzőlámpa is, de természetesen egy nagy adag extra sin is tartozik a kisvasúthoz (sajnos váltó nincs).
Zoltántól szerencsére kiváló állapotban kaptam meg a játékot, amit lényegében csak tisztítani kellett. A trafóra felkerült egy ideiglenes kapcsoló az eredeti helyére (ezt majd idővel korhűre szeretném cserélni), de ettől függetlenül azonnal működésre tudtam bírni a kisvasutat.

Az Állami Pénzverőben tényleg kiváló munkát végeztek, ami a játék állapotából is látszik. Ne feledjétek, hogy egy közel 55 éves játékról beszélünk.
Ennek megfelelően jelenleg gondosan elcsomagolva várja, hogy a leendő múzeum látogatói közelebbről szemügyre vehessék.

Az értéke jelenlegi állapotában valahol 100-150.000 Ft körül lehet a játéknak, amit ennek megfelelően nagy becsben tartok.

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket!

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr588879084

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása