Mini Autóverseny
2015. június 04. írta: ToyaHSW

Mini Autóverseny

autopalya1.JPG

A kicsit idősebbek egészen biztosan emlékeznek a hazai ipar által előállított Mini Autóverseny játékra. Most ezt a régiséget szeretném bemutatni nektek.
A játékot az Elzett Művek Lemezárugyár készítette valamikor a 70-es évek elején. A játék nagyon sokáig volt gyártásban, de igazából csak az autók színe változott benne az évek során.

A játék működéséről két villanymotor és két rugó gondoskodott. A rugók a pálya alatt helyezkedtek el és egyik végéhez a motor csatlakozott. Ennek a megoldásnak köszönhetően lényegében menetként funkcionált a rugó, amelybe az autók egy apró műanyag kampó segítségével akadtak be.
A sebesség helyes megválasztásáról a más szocialista autópálya játékokról ismerős tolós potméter kicsinyített változata gondoskodott, míg az áram ellátásért két darab 1.5 V-os góliáth elem volt a felelős pályánként.
A játék alapjának kidolgozása rendkívül vékony műanyagból készült, míg a pályatest fém lemezekből került legyártásre. Az alap már új korában is hajlamos volt a sérülésre, így gyerek kezekben könnyen repedt és tört a vékony műanyag. A rugós megoldással hajtott autók sem bizonyultak igazán jó ötletnek, mert könnyen elakadtak az autók, amelyeknek noszogatása közben a gyerek kezek könnyen törték le a hajtó tüskét az autók aljáról.

Teljes játékot találni mára szinte lehetetlen (kiegészítésként zászlók és rajt-cél tábla is tartozott hozzá), sőt már az is bravúr ha törés mentes változatra akadtok.
Én most három játékot lőttem a Vaterán keresztül 2000 Ft-ért, amit az eladó úgy hírdetett hogy a háromból egyet biztosan össze lehet rakni. Igaza lett.
Jó volt hallani ismét a rugók hatalmas zaját és jó volt szembesülni a megszokott hibákkal a játéknál, amit sok munkával és három játékból sikerült erre a szintre hoznom.

Ha valakinek szüksége lenne kicsit használt autópálya dobozra az jelentkezhet nálam. Mind a két doboz erősen használt, sőt az egyik még a színét is elvesztette. Ha nagyon kell postaköltségért vihetitek!

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr87518906

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Flashy7 2015.06.05. 08:14:48

mi volt a játék nehézsége amúgy? már a konstrukció gondjain kívül. ha túl gyorsan ment az autó kanyarban, kiugrott?

ToyaHSW 2015.06.05. 09:49:28

@Flashy7: Igen, kb. ennyi :) De minden autóverseny játék erről szólt lényegében.

GARFIELD13 2015.06.05. 21:44:20

Sziasztok!
Hát én anno csak másnál játszottam ilyennel.
Azóta már én is vettem, de a gyereknek nem tartott sokáig a varázs.
Szerintem régen a hagyományos elemek élettartama volt a nehézség, meg a rugó nélküli kis szakaszra kell figyelni, hogy legyen lendület átmenni rajta. A kanyarokban prímán driftelt a pöcök körül.
Nálunk is 3 doboz van. Mire az első kettőből összelegóztam volna, lett egy használható harmadik.
Holnap leporolom egy kicsit.
Üdv.

pythonozok · http://visszabeszelo.blog.hu 2015.06.06. 09:13:15

Nekem volt ilyenem, persze közel sem hozta azt az élményt, mint unokatesó nagy autópályája... amit gyerekfejjel képtelen voltam megérteni, az az volt, hogy minek négy autó, ha az azonos pályán haladók fix távolságra vannak egymástól. :)
Lehet, hogy véletlenül kaptam hozzá 2x2-t?

dandy30 2017.02.28. 10:43:10

Annyival egészíteném ki az itt leírtakat ,hogy a képgalériában látható későbbi darab annyiban tér el a korábbiaktól,hogy azoknak a kis pályakorlátjai nem műanyagból,hanem alumíniumból voltak. A pálya fém felülete ezüst színűre festett,míg az újabb verziókon nikkelezett ,vagy horganyzott lemez .
süti beállítások módosítása