Felelj ha tudsz!
2015. április 24. írta: ToyaHSW

Felelj ha tudsz!

dsc_0002.JPG

Mint tudjátok igyekszem a 60-as, 70-es és 80-as évek legjellegzetesebb hazai boltokban is megvásárolható játékait beszerezni. Ennek köszönhetően akadtam rá az általam is régen használt Felelj ha tudsz! oktató játékra, aminek rögtön két példányát is sikerült beszereznem rendkívül kedvező áron.

De mi is az a Felelj ha tudsz! Egy elektromos oktató játék, ami nagyon egyszerű elven működött. Egy érintkezőkkel teletűzdelt alaptáblára felhelyezett kérdéseket és válaszokat is tartalmazó kartonlapon kell kiválasztanotok a helyes kombinációt, amit sikeres válasz esetén egy lámpa felvillanás jelez.
A megoldás rendkívül egyszerű, a későbbiekben számtalan játékban alkalmazták ezt az ötletet, így többek között az oldalon már bemutatott Polikresz II-ben is.
Lényegében két drót segítségével rövidre záródik az áramkör és a lámpa kigyullad.

A kérdések csoportosítva várták a tudásra szomjazó gyerekeket, akik olyan területeken bizonyíthatták tudásukat mint: Az úttörőmozgalom története, Világtörténelem, Élővilág, Fizika, Tudod-e, hogy..., Művészettörténeti ABC, Kinek a műve, Idegen szavak, Felfedezők-Találmámyok, Magyarország földrajza, Magyar nyelvtan, Irodalomelmélet, Magyar irodalom, Magyar történelem, Film, Ismered-e az úttörőmozgalmat?.

A csalás elkerülése érdekében a szabályok egy játékvezetőt is ajánlanak, aki a pontok írása és a kérdés táblákra felügyel. A játékot végül az nyeri, aki több helyes választ ad.

A játékot kék és piros dobozos változatban gyártották valamikor a 70-es években. Szerencsére a gondos gazdának köszönhetően csak apróbb firkálások csúfítják el az alaplapot, de a játék ettől függetlenül üzemképes és ma is megállja a helyét.
Sajnos már nem jellemzőek az ilyen játékok, pedig egyre nagyobb szükség lenne rájuk :)

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr817396438

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pythonozok · http://visszabeszelo.blog.hu 2015.04.25. 09:20:54

Én KRESZ teszt néven ismertem egy azonos elven működő játékot.
Egy baja volt, hogy a megcélzott korosztály tagjai elég hamar rájöttek a működési elvre, hogy nem kell találgatni, csak tudni kell, mely pozíciókban van a helyes válasz érintkezője. :)

ToyaHSW 2019.08.14. 23:13:23

@vandormadar4910: Látod nekem is van ami újdonság. Ezt a változatot én nem ismertem eddig :)
Köszi, hogy megosztottad!
süti beállítások módosítása