Lemezárugyár Ding-Ball
2015. február 13. írta: ToyaHSW

Lemezárugyár Ding-Ball

ding-ball1.JPG

Ha már az elmúlt napokban bemutattam nektek a TOMY által fejlesztett Flipper játékot, akkor nem mehetek szó nélkül a Lemezárugyár hasonló terméke mellett sem.
Természetesen abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy ebből is található egy darab a gyűjteményemben. A játék érdekessége, hogy két féle változatban készült egyik a hazai piacra szánt Csengő-Bongó volt, míg a másik a Franciaországban árusított Ding-Ball.
Most ez utóbbit tudom nektek bemutatni, ami lényegében csak a tábla és a hátlap festésében tér el a hazai változattól, amit itthon Elektromos Tivoli Játék néven forgalmaztak.

Talán a Tivoli kifejezés találóbb is a játékra, hiszen a táblán a két kar kivételével egyetlen mozgó elem sem található, így tudásában messze elmarad a TOMY játékától. Persze ez nem jelenti azt, hogy ne lehetne vele élvezetesen játszani.
A hátfalban található egy motor, ami a számláló mozgatásáért és a csengő megszólaltatásáért felel. Ez akkor történik meg ha a fém golyó a tábla alsó részén található rugók körül található fém lapokhoz ér, ami zárja az áramkört.
A jó hangulatról a hátfalon található lámpák és a már említett csengő gondoskodik, amelyek minden pontnál felvillannak, illetve megszólalnak. Az áramkört záró drótos, rugós megoldás egy kicsit igénytelen, de ebben a korban még nem várhattunk nagyobb csodát.

Kiváló játék lehetett új korában, de mára bizony eljárt felette az idő. A motort alig tudtam működésre bírni és bizony egy nagyobb takarítás is jó lenne neki. Persze a játék működik, de ez elég esetleges. Ez valószínűleg új korában is így lehetett, ugyanis a megakadások orvoslására a hátlapon egy kar szolgál.
A játék kiváló állapotban maradt meg, így tényleg csak egy kis takarítás kellett neki és néhány apróság kicserélése egy donor játékból. Az eredeti francia doboz természetesen még emel egy kicsit a játék értékén, amit könnyedén beszerezhettek Ti is mind a mai napig a Vaterán.

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr797172749

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sóskatáska 2015.02.15. 16:36:13

Azt hogy magyarázod meg, hogy a francia piacra szánt játékon minden felirat magyar?
Egyébként nekem is volt egy ilyenem , és itt Mo-n lett vásárolva.

ToyaHSW 2015.02.20. 21:16:34

@sóskatáska: Retro Lacihoz fordultam információért, aki a Lemezárugyáras játékok pápájának számít itthon.
Az ő elmondása szerint ennek a döntésnek anyagi okai voltak. A cégnél egyszerűen nem engedhették meg maguknak, hogy két féle litográfiával gyártsák a játékot.

fynndafrail 2015.05.27. 00:16:16

Az a "két féle litográfia" az inkább "tipográfia" akart lenni, nem? Mármint be nem láthatom miféle köze lehet ennek a játéknak a kőnyomathoz :-D
Nekem is volt egy ilyen Dingball nevű darab, nem szerettem, állandó frusztráció forrása volt hogy nem működött.