Lemezárugyár Ding-Ball
2015. február 13. írta: ToyaHSW

Lemezárugyár Ding-Ball

ding-ball1.JPG

Ha már az elmúlt napokban bemutattam nektek a TOMY által fejlesztett Flipper játékot, akkor nem mehetek szó nélkül a Lemezárugyár hasonló terméke mellett sem.
Természetesen abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy ebből is található egy darab a gyűjteményemben. A játék érdekessége, hogy két féle változatban készült egyik a hazai piacra szánt Csengő-Bongó volt, míg a másik a Franciaországban árusított Ding-Ball.
Most ez utóbbit tudom nektek bemutatni, ami lényegében csak a tábla és a hátlap festésében tér el a hazai változattól, amit itthon Elektromos Tivoli Játék néven forgalmaztak.

Talán a Tivoli kifejezés találóbb is a játékra, hiszen a táblán a két kar kivételével egyetlen mozgó elem sem található, így tudásában messze elmarad a TOMY játékától. Persze ez nem jelenti azt, hogy ne lehetne vele élvezetesen játszani.
A hátfalban található egy motor, ami a számláló mozgatásáért és a csengő megszólaltatásáért felel. Ez akkor történik meg ha a fém golyó a tábla alsó részén található rugók körül található fém lapokhoz ér, ami zárja az áramkört.
A jó hangulatról a hátfalon található lámpák és a már említett csengő gondoskodik, amelyek minden pontnál felvillannak, illetve megszólalnak. Az áramkört záró drótos, rugós megoldás egy kicsit igénytelen, de ebben a korban még nem várhattunk nagyobb csodát.

Kiváló játék lehetett új korában, de mára bizony eljárt felette az idő. A motort alig tudtam működésre bírni és bizony egy nagyobb takarítás is jó lenne neki. Persze a játék működik, de ez elég esetleges. Ez valószínűleg új korában is így lehetett, ugyanis a megakadások orvoslására a hátlapon egy kar szolgál.
A játék kiváló állapotban maradt meg, így tényleg csak egy kis takarítás kellett neki és néhány apróság kicserélése egy donor játékból. Az eredeti francia doboz természetesen még emel egy kicsit a játék értékén, amit könnyedén beszerezhettek Ti is mind a mai napig a Vaterán.

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr957172749

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sóskatáska 2015.02.15. 16:36:13

Azt hogy magyarázod meg, hogy a francia piacra szánt játékon minden felirat magyar?
Egyébként nekem is volt egy ilyenem , és itt Mo-n lett vásárolva.

ToyaHSW 2015.02.20. 21:16:34

@sóskatáska: Retro Lacihoz fordultam információért, aki a Lemezárugyáras játékok pápájának számít itthon.
Az ő elmondása szerint ennek a döntésnek anyagi okai voltak. A cégnél egyszerűen nem engedhették meg maguknak, hogy két féle litográfiával gyártsák a játékot.

fynndafrail 2015.05.27. 00:16:16

Az a "két féle litográfia" az inkább "tipográfia" akart lenni, nem? Mármint be nem láthatom miféle köze lehet ennek a játéknak a kőnyomathoz :-D
Nekem is volt egy ilyen Dingball nevű darab, nem szerettem, állandó frusztráció forrása volt hogy nem működött.

marxengelszleninsz 2020.08.08. 23:02:32

Ennek a játéknak aligha van bármi köze is a Lemezárugyárhoz.. szép álom, de legyünk őszinték; egy ilyen komplex játék kifejlesztése és sorozatgyártása meghaladta volna a cég technológiai lehetőségeit.
Ez a "France Jouets" játékgyár terméke, amint hogy a cég emblémája ott is díszeleg nem csak a dobozon, de a flipper karok alatt és a papagáj figura feje fölött is. A játék nyilvánvalóan francia import, ez viszonylag hamar egyértelművé válik egy netes kereséssel is. (Amúgy készítettek ebből a szerkezetből a cirkuszi/bohócos mellett 3-4 féle másik tematikájú készletet is.)
Való igaz, nálunk a játékot csengő-bongó néven árusították, de ez a név legfeljebb a játékbolt blokkján szerepelt, valójában csak Dingball létezett.

ToyaHSW 2020.08.09. 20:22:27

@marxengelszleninsz: Nem akarlak elkeseríteni, de ez magyar játék. A Csengő Bongó pedig nem csak a blokkon volt olvasható, hanem a játék tábláján is.
Bele mehetünk ebbe, de a franciáknak is gyártotta ezt a játékot a Lemezárugyár és sokan mások lemásolták a megoldást.

lemezarugyarjatekai.hu/cache/ELEKTROMOS-TIVOLI-flipper-/tivoli_borito_w580_h580.jpg

marxengelszleninsz 2020.08.09. 21:11:58

@ToyaHSW: Úgy érzem egyfajta "urban legend" lengi körül ezt a sztorit, de a valóság véleményem szerint jóval prózaibb.

Ha jobban megnézzük a magyar és francia Dingball-változatot, azonnal szembeötlik néhány lényeges eltérés. Az egyik az, hogy a francia változatban az eredményjelző tábla hátoldalának színe pontosan megegyezik az előlappal, míg a magyar változatban ez egy eléggé össze nem illő fehér lemezre van cserélve. A játékasztal bal alsó sarkának a színe (ahova a játék leírása van szitázva) a francia változatban ugyanolyan zöld színű, mint a pálya többi része, a magyar változatban viszont ott már egy kevéssé harmonizáló fehér felület lett kialakítva. Vegyük ehhez hozzá, hogy a külföldi változatban a feliratok mindenhol franciák, tehát az összeszerelési útmutató és a játékleírás is (lásd: temp.iweb.hu)
Ebből elég egyértelműen azt a következtetést lehet levonni, hogy a francia készülék az eredeti, aminek a hátlapját itthon a Lemezárugyár átszerelte a magyar nyelvű feliratos hátlapra, és a játékleírást tartalmazó rész is hasonló okból lett fehérrel alapozva.

Véleményem szerint a helyzet a következő: megrendeltek a francia játékgyártó cégtől X darab Dingball-t azzal a kikötéssel, hogy itthon a két kérdéses részt lokalizálják ("magyarítják"). A beérkezett import árura ezután a Lemezárugyár saját hátlapot rakott és a játékasztal említett részére is rászitázta a magyar feliratot. Ebből a szempontból tehát való igaz, hogy a Lemezárugyárnak van köze ehhez a játékhoz (ellentétben az előző hsz-em némileg költői túlzással megfogalmazott első mondatával), de sajnos attól tartok távolról sem olyan szinten, ahogyan azt mi elképzeljük.

Árulkodó jel az is, hogy mindenki, aki itthon megvette anno ezt a játékot, a francia játékgyár dobozában, francia grafikával és felirattal ellátott gépet kapott. Jó lenne azt mondani, hogy ez nem más, mint "importból visszamaradt" készlet, de ez a magyarázat nem helytálló, lévén a hátlap és játékleírás is magyar nyelvű, amire az egyetlen ésszerű (és reális) magyarázat az, hogy nem mi exportáltuk a franciáknak, hanem tőlük importáltuk..

El kell ismerni, külön bája van annak, hogy a Lemezárugyár a saját termékei között listázza a francia cég flipper gépét, mindezt annak apropóján, hogy a magyar feliratos hátlaplemezt ők készítették hozzá, miközben az összes képen amúgy ott ordít a "France Jouets" logo.

Külön említést érdemel az átdizájnolt grafikájú magyar Csengő-Bongó, ami Lemezárugyár logóval került forgalomba(?), de van egy olyan érzésem hogy pár százas darabszámnál nem jöhetett ki belőle több, ha egyáltalán..
A teóriám ezzel kapcsolatban az, hogy megvették a francia cégtől a jogokat egy "szocialista" verzió forgalmazására, a grafikusok ezután letisztították a felületről az összes érdekes franciás-bohócos art-ot, és rápingálták azokat a borzalmas, mosolygós-piros pozsgás gyermekfejeket, valamint néhány bénácska bohócot, és persze megváltoztatták az eredményjelző tábla grafikus feliratát is. A gyártás valószínűleg abból állt, hogy a francia cégtől beérkező alkatrészekből itthon került összeállításra a játék, vagyis gyakorlatilag jórészt összeszerelő egységként működött a magyar cég, leszámítva a lemezek festését-szitázását, amit vélhetően itthon végeztek el a "szocialista" változaton.

Persze lehet hogy tévedek, adjuk meg a lehetőségét ennek a 0.01%-os valószínűségnek is..
Mindenesetre ha van valaki, aki a fentebbieket tényekkel tudja cáfolni, örömmel veszem a helyreigazítást (annál is inkább, mert most már egyre jobban érdekel ennek a játéknak a valódi története), de attól tartok a tények önmagukért beszélnek.
süti beállítások módosítása