Japán lendkerekes helikopter
2020. november 03. írta: ToyaHSW

Japán lendkerekes helikopter

japhelicopter_1.JPG

Számtalanszor leírtam már, hogy a különböző országok játékgyártói sok esetben egy kis eltéréssel jelentkeztek hasonló játékokkal.
Amíg itthon a Lemezárugyár Lendület Helikopterét, Franciaországban a Joustra hasonló játékát tologatták lelkesen a gyerekek, addig Japánban több gyártó is készített ilyen elven működő játékot.

A mai napon egy ilyen darabot szeretnék bemutatni nektek, amiről sajnos nagyon keveset sikerült megtudnom és abban sem vagyok biztos.
Kutatásaim eredményeként azt kell mondanom, hogy az aprócska helikoptert a Linemar Toys készítette, de ezzel az információval szemben nekem is vannak fenntartásaim.

A lendkerekes helikopterek minden esetben teljesen azonos elven épültek fel. A játék aljában kapott helyet a lendkerekes szerkezet, ami a kerekeket forgatta és így biztosította a játék előre haladását. Mivel azonban a helikoptereken egy rotor is található volt, így ezt is megforgatták a lendkerekes szerkezet segítségével egy áttételen keresztül.
A gyerekek így ha ügyesen hozták lendületbe a játékot, akkor egy szépen guruló és közben rotort forgató helikoptert kaptak eredményként.
A biztos haladásról egy harmadik kerék gondoskodott, ami szintén jellemző volt a lendkerekes helikopterekre. Ebben az esetben ez a kerék szerves részét képezi a lendkerekes szerkezetnek, ugyanis ahhoz kapcsolódik egy lemez segítségével.

A helikopter szinte teljes egészében fémből készült és a legfontosabb része a lemezből készült test, ami kicsit elnagyolva utánozta a helikopterek formáját. Persze ezt az elnagyoltságot a gyártó igyekezett eltüntetni megfelelő festéssel. A helikopter ennek köszönhetően kapott ablakokat, ajtókat, feliratokat, sőt még pilótákat és farokrotort is. A feliratok között megtalálható a Police és a Highway Patrol, ami arra utal, hogy ez bizony egy autópályarendőrség által használt járműnek készült.
A rotor kidolgozását sajnos nem vitték túlzásba ennél a játéknál, pedig nem ártott volna, ugyanis általában ez volt a legsérülékenyebb rész.
Itt két megoldást alkalmaztak a gyártók, az egyik esetben fix állásban kerültek fel a lapátok, míg a másik esetben ezek a lapátok behajthatóak voltak. Nem nehéz belátni a behajtható lapátok előnyeit, amelyek már a játék lendületbe hozásakor jelentkeztek.
Nehéz volt ugyanis a helikoptereket a hagyományos módon lendületbe hozni, ugyanis még az aprócska gyerekkéz is képes volt beleakadni a lapátokba. Ilyenkor jött jól a behajlós lapát, ami ilyenkor egyszerűen elfordult.
Sajnos ezen a játékon a lapátok fix pozícióba kerültek fel, így szinte természetes módon az évek alatt az egyik lapát le is tört a háromból.

Szerencsére ezt az elemet viszonylag egyszerű volt pótolni, hiszen csak műanyagból ki kellett vágnom a megfelelő formát és azt lefestenem.és rögzítenem az eredeti helyére.
Ennek köszönhetően a játék ismét a régi fényében tündököl és egy kis kenésnek köszönhetően már tökéletesen működik is.

Természetesen ezzel az aprócska japánban gyártott helikopterrel is találkozhattok majd, de amíg nem tudom személyesen megmutatni nektek ezt a játékot, addig maradnak a megszokott fényképek.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt  teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket!

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr6816270326

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása