Omnia Autoservice lendkerekes autó
2022. szeptember 01. írta: ToyaHSW

Omnia Autoservice lendkerekes autó

as_1.JPG

A mai napon ismét egy régi szocialista játékot mutatom be nektek. Ezúttal a szomszédos Csehszlovákiában gyártott lendkerekes kisautót mutatom be nektek.
A gyártó az Omnia volt, akiket itthon viszonylag kevesen ismernek és ez nagyon komoly hiba sajnos.
Az Omnia ugyanis nagyszerű és érdekes, különleges játékokat gyártott, amelyek között megtalálhatóak voltak a különböző elemes űrjárművek, a lemezből készült fegyverek és persze a különböző lendkerekes kisautók is.

A lendkerekes kisautó közé tartozott a 60-as évek végétől gyártott Autoservice kombi, amit Omnia 268-as szám alapján is ismerhetnek a gyűjtők.
A kisautó egy viszonylag egyszerű formával dolgozó kombi, de mégis van benne valami különleges és egyedi, ami engem azonnal levett a lábamról. De nézzük meg akkor közelről, hogy milyen játékautót is készített az Omnia a cseh gyerekeknek.

Az autó lemezből készült és ez meg is látszik rajta. A formája leginkább arra emlékeztet amit gyerekként rajzolgattunk a papírra - talán ezért is nyerte meg azonnal a szívemet.
Egy kombi lendkerekes kisautót kaptak a gyerekek, ami lényegében egy sárga angyal volt. A kidolgozás elég elnagyolt. Ez első sorban a formának köszönhető, ami végtelenül egyszerű. A kocsi préseléssel készült, de több részből állt össze.
Az Omnia külön készítette el a karosszéria alsó részét, a tetőt, a belső teret és az alvázat is. Az egyes részeket a lemezjátékokra annyira jellemző füles megoldással kapcsolták össze.
Ennek a megoldásnak hatalmas előnye volt, hogy az egyes elemeket rendkívül egyszerűen lehetett különböző színűre festeni.
A karosszéria alsó része sárga színt kapott, míg a tető kék és fehér színben is készült. Persze a dekorációra is igyekeztek figyelni, így a sárga karosszéria egészen jópofa dekorációval lett ellátva, amelyek között a különböző feliratok és dekorcsíkok is megtalálhatóak voltak.
A tetőn is volt dekoráció, ugyanis oda egy villogó került fel eredetileg.
A kocsi plexi ablakokat kapott, aminek köszönhetően a gyerekek a belső térre is ráláthattak, ahol a műszerfalat, a kormányt és az első üléseket is felfedezhették.
A kocsi elején és a hátulján a homlokfal és a hátfal is külön elemként lett kipréselve és ezek az alkatrészek is már említett módon kerültek rögzítésre. A lemezek vékony réteg krómozást kaptak és egészen jól kilettek dolgozva. Felfedezhetőek a lámpák az elemeken, de még az egyszerű hűtőrácsot is ki lett alakítva.

A karosszéria az alvázhoz a rögzítő fülek segítségével kapcsolódott. Az alvázon nincsenek kidolgozott részletek, mindössze néhány csík került bepréselésre, amelyek merevítésként funkcionáltak.
Az alvázra került a lendkerekes szerkezet, ami a hátsó kerekeket hajtja ennél a játéknál.
A kerekek műanyag felniket kaptak, amelyekre valódi gumiból készült abroncsok kerültek, ami nagyban megkönnyítette a játékot.

A hozzám került játékon azért látszik az eltelt idő. Néhány helyen már a rozsda felütötte a fejét a lekopott festék helyén és a villogó is hiányzik a kocsi tetejéről, de azért szerintem így is nagyon szép kisautó került a gyűjteménybe.
Persze ha minden jól alakul, akkor ezt a kocsit is láthatjátok majd, de amíg nem tudom személyesen megmutatni nektek ezt a kincset addig jönnek a megszokott fényképek.

RÉGI JÁTÉKOD VAN? NE DOBD KI! NE ADD EGY NEPPERNEK! TUDD INKÁBB JÓ HELYEN, AHOL MEGŐRZIK ÉS VIGYÁZNAK RÁ!

Kövesd munkámat a Facebookon és a többi közösségi oldalon! Ha szeretnél segíteni anyagilag, akkor itt teheted meg, ha játékokat szeretnél felajánlani a leendő múzeumba, akkor a toyahsw@gmail.com címre küldj üzenetet és megbeszéljük a részleteket! 

A bejegyzés trackback címe:

https://jatekmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr1517921699

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása